Lipsa medicilor de familie este o problemă pentru mulţi locuitori ai satelor şi comunelor. În numeroase cazuri, pentru o consultaţie oamenii sunt nevoiţi să meargă mai mulţi kilometri până la spital. O soluţie o reprezintă asistenţii medicali comunitari, dar în multe judeţe numărul acestora este insuficient.

In județul Vaslui,  lipsa medicilor de familie în cinci comun: Bogdăniţa, Coroieşti, Ciocani, Măluşteni şi Pochidia, care înseamnă o populaţie de aproape 10.000 de locuitori, readuce în discuţie numărul insuficient de asistenţi medicali comunitari şi chiar de mediatori sanitari.

Citește și: Cancerul de san. Cum poate fi depistat daca NU avem simptome

Formatorii care instruiesc mediatorii sanitari spun că rolul acestora este important în comunitate şi, în opinia lor, ar trebui să fie măcar câte unul în fiecare comună. În primul rând, trebuie să facă educaţie sanitară în comunitate, educaţie sanitară bazată pe experienţa personală, adică nu poţi să mergi să vorbeşti despre ceva dacă tu nu respecţi chestiunea aia.

În comunele care acum sunt fără medici de familie, Direcţia de Sănătate Publică Vaslui susţine că intenionează să faciliteze deschiderea unor puncte de lucru ale medicilor din zonele respective.

Până atunci, oamenii spun că merg direct la spital în caz de nevoie: ”Plecăm în altă parte. De exemplu, eu am fost plecată de două ori în anul ăsta la Iaşi, direct la spital, fără trimitere, fără nimic. Mă duc, îmi cumpăr medicamente, ce-mi trebuieşte…”

Asistenţa medicală comunitară a fost introdusă la Vaslui în 2004, când au fost angajaţi 10 asistenţi medicali comunitari şi 15 mediatori sanitari în judeţ, printr-un program naţional adresat mamei şi copilului.