Scandalul legat de creșterea vârstei de pensionare până la pragul de 70 de ani, cum a propus premierul Ludovic Orban, ia amploare.

E drept că premierul a spus că unele categorii profesionale pot cere să își continue activitatea până la 70 de ani, dacă vor. Deci nu ar fi un prag obligatoriu. Cel puțin așa pare la prima vedere.

Totuși, subiectul în sine a stârnit valuri de reacții în societate.

Unul dintre liderii PSD, totodată fost ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu, face o dezvăluire de amplitudine, pe această temă.

Fostul ministru spune că de la Comisia Europeană a primit solicitarea de a crește pragul vârstei de pensionare la 68 de ani, și că nu a dat curs acestui îndemn, când era la Minister, având în vedere că media speranței de viață în România e mai mică în comparație cu media din țările UE.

Citește și: Ludovic Orban, la Gala Women în Economy 2020: „Cred foarte mult că România are o şansă enormă...”

Practic, fostul ministru al Muncii dă de înțeles că propunerea de acum a lui Orban nu pare întâmplătoare, ci vine într-un anume context.

Iată ce a scris Lia Olguța Vasilescu pe propria pagină de socializare legat de acest subiect :

”Si mie mi s-a solicitat de la Comisia Europeana cresterea varstei de pensionare la 68 de ani.

Am spus ca e imposibil, deoarece Romania are o speranta de viata cu 8 ani sub media Uniunii Europene.

Noi suntem la 74, Franta la 82, de exemplu. Asa ca am mentinut varsta de pensionare din vechea lege si in cea noua, corectand si inechitatile care se vor rezolva doar DUPA RECALCULAREA tuturor pensiilor, recalculare pe care actuala guvernare nu se grabeste sa o inceapa.

Acum pricep si de ce vor modificarea noii legi a pensiilor, inainte sa inceapa aplicarea ei. Au de gand sa creasca varsta de pensionare. Si e doar una din relele care se pot intampla…”, a scris Lia Olguța Vasilescu.