La sase ani de la MOARTEA lui Sergiu Nicolaescu, s-a aflat ADEVARUL despre RUPTURA de Szobi Cseh: „Sergiu ar merita să i se facă mai multe statui…”

La sase ani de la MOARTEA lui Sergiu Nicolaescu, s-a aflat ADEVARUL despre RUPTURA de Szobi Cseh: „Sergiu ar merita să i se facă mai multe statui…”
La sase ani de la MOARTEA lui Sergiu Nicolaescu, s-a aflat ADEVARUL despre RUPTURA de Szobi Cseh: "Sergiu ar merita să i se facă mai multe statui..."

La sase ani de la moartea lui Sergiu Nicolaescu, jurnalistii de la Libertatea scot la iveala un episod nestiut din timpul vietii sale: incheierea colaborarii cu Szobi Cseh. Motivul rupturii celor doi a fost dezvaluit de celebrul regizor Vasile Popa.

Cei doi au colaborat inca de la primul lungmetraj regizat de Sergiu Nicolaescu, „Dacii”, din 1967, aceasta fiind si prima productie la care au participat cascadori profesionisti. Acestia au lucrat si la ”Mihai Viteazul”, pelicula care a avut premiera in 1971.

La sfarsitul filmarilor, Sergiu Nicolaescu s-a aratat nemultumit de cascadoriile lui Szobi Cseh, care, printre altele, a reusit sa depaseasca recordul mondial, realizand o cadere de la 13 metri, fara a avea protectie la aterizare.

„La premontaj, Sergiu ne-a chemat pe mine și pe Szobi. S-a mai uitat o dată, împreună cu noi, la toate cascadoriile pe care le-am executat în această peliculă, apoi l-a luat pe Szobi deoparte și i-a spus, supărat: „De ce ai stricat materialul? Tu te uiți mereu unde calci, unde sari, stai cu ochii aproape numai pe jos! Nu-mi place cum au ieșit cascadoriile. Cu mine nu mai faci film!”.

„Eram prieten la cataramă cu Szobi. Îl luasem o perioadă și la mine acasă, pentru că, atunci când a ajuns în București, nici nu avea unde să doarmă. Evident, pe Szobi l-au marcat vorbele lui Sergiu. A fost extrem de supărat după acest eveniment, dar n-a avut ce să facă, Sergiu avusese ultimul cuvânt”,  a declarat, pentru Libertatea, Vasile Popa.

Vorbele dure ale lui Sergiu Nicolaescu l-au marcat profund pe Szobi, insa acesta nu a renuntat. In urma acestui episod, Szobi Cseh s-a casatorit cu Ioana Bulca, femeie pe care a cunoscut-o in timpul filmarilor pentru Mihai Viteazul.

„Eram un provincial nepriceput cu femeile. M-am dus pentru 60 de minute la ea și a durat șase ani ca să scap. Din șase ani, cât am fost căsătoriți, am stat doar vreo trei împreună, fiindcă fugeam încontinuu, era egocentristă, geloasă, nu puteam să fac nimic”, spunea, dupa mult timp, Szobi Cseh în Formula As.

In momentul in care a ramas fara loc de munca, cu ajutorul sotiei sale, Szobi a fost angajat la Buftea: „După ce s-a mutat acasă la Ioana Bulcă, a trebuit să-și caute de lucru. Cu ajutorul ei a fost angajat o perioadă ca pirotehnist la Buftea. Apoi s-au despărțit, iar Szobi și-a continuat drumul său în cascadorie”, a conchis Popa.

In timpul vietii sale, Szobi Cseh a recunoscut ca legatura sa cu Sergiu Nicolaescu a fost una tensionata, plina de discutii in contradictoriu. Chiar si asa, celebrul cascador a avut intotdeauna numai cuvintea de lauda la adresa celebrului regizor Sergiu Nicolaescu.

Cu Sergiu m-am certat de foarte multe ori, pe motive profesionale, dar ne-am respectat enorm. Sergiu ar merita să i se facă mai multe statui pentru contribuția pe care a avut-o la dezvoltarea cinematografiei românești. Cea mai mare calitate a lui Sergiu era tenacitatea. Îl vedeai că stă o zi întreagă doar cu un iaurt și două cornuri. Seara, când lumea mai stătea la un șpriț, el se ocupa de hârtiile pentru a doua zi. Se culca ultimul și se trezea primul”, a marturisit Szobi Cseh in cartea „Din jurnalul unui cascador” a lui Aurel Grușevschi.

Celebrul cascador a încetat din viață  in urma unei grele lupte cu cancerul! In 2004, Szobi Cseh, in varsta de 72 de ani era diagnosticat cu cancer osos si a fost internat mult timp la Spitalul Fundeni, acolo unde a trecut in nefiinta.

Pe numele său întreg Szabolcs Cseh, a fost un cascador şi actor român și autorul a numeroase invenţii care au dus la dezvoltarea tehnicii şi metodologiilor din domeniul cascadoriei.

 

 

Ultimele stiri

Horoscopul zilei - Evenimentul zilei - evz.ro
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

5 Comentarii

 • sergiu…mare talent ….un securist amator ca actor si regizor care si-a batut joc de filmul romanesc!
  cat despre istorie ce sa mai zicem…paralel cu realitatea ! fictiune comunista!

 • Mia mia placut filmu Draci. Desi era o frictziune, a marcat proFund pe toata lumea daca. parca, pana si azi!

 • Tovarasul Serghei Nicolaevici aka (Sergiu Nicolaescu) a regizat Lovitura de Stat in 1989 si a stiut perfect sa imbine efectele sonore, cu imaginile filmate ale multimilor panicate. A fost tot timpul fidel comunismului, tovarasul a stiut sa se faca auzit, crezut si venerat.
  Orice om normal, sanatos mintal care a trait in perioda acasa in decembrie 1989 si a vazut la televizor prezenta lui Nicolaescu a inteles ce rol a avut el in mascarada de Lovitura de Stat.
  Am plecat din tara de haos dupa ce am vazut mojicia cu care toti care au fost in Guvern si-au batut joc de oamenii de rind. Poporul e mintit, mortii au fost pingariti, nici astazi nu se justifica mortile a mii de romani.
  Regret ca m-am nascut intr-un neam blestemat. Neamul Romanesc nu v-a dainui in halul asta. Dumnezeu vede si v-a face pe masura nemerniciei poporului roman.

 • Destul neadevăr in spusele tale!Mai bine te-ai apuca de gramatica limbii române!Ai serioase lacune.

Leave a Reply


* Accept ca numele si adresa de email furnizate de mine sa fie folosite pentru a participa la sectiunile de comentarii din paginile animalzoo.ro

[wysija_form id="7"]

X