La ce concluzii a ajuns ancheta de verificare a medicamentelor este prezentat în raportul prezentat de Organizaţiei de Serializare a Medicamentelor din România. Sistemul de verificare a medicamentelor nu a descoperit produse contrafăcute pe piaţa din ţara noastră, în cele 12 luni de când funcţionează. Intensificarea controalelor a fost făcută în urma anunțului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii care estimează că peste 15% dintre medicamentele aflate pe piaţă sunt false.

Potrivit directorului general al Organizaţiei de Serializare a Medicamentelor din România, Laurenţiu Mihai, în ultimul an s-au înregistrat peste 340.000 de alerte, cele mai multe fiind în farmacii şi spitale.

Citește și: Tiroida după sarcină: de ce este bine să faci un control endocrinologic după naștere?

”Sistemul unic european de verificare funcționează, dar la fiecare farmacie există o aplicație locală care integrează sistemul mare. Pe tot lanțul, atât la producător, care imprimă codul pe cutie, la distribuitor ,care trebuie să scaneze pentru verificare și la farmacie, care scanează ultima oară înainte de a înmâna cutia pacientului, dezactivăm codul respectiv. Pe tot acest lanț se întâmplă ca aplicațiile informatice să genereze anumite erori. Se lucrează la eliminarea acestora; în ultimele luni am scăzut de la aproximativ 6% nivelul de alertă la 0,33%. La momentul în care vom ajunge la 0,05%, înțelegerea la nivel european e că sistemul va fi considerat matur și cutiile care vor genera atunci alerte vor fi investigate individual pentru un risc înalt de falisificare.” a afirmat Laurenţiu Mihai.