Klaus Iohannis, bomba politică pentru 2020. Are legătură cu fostul premier al României, Ludovic Orban.

După demiterea Guvernului Ludovic Orban prin moţiune de cenzură, Klaus Iohannis îl desemnează pe Ludovic Orban să formeze un nou guvern.  Președintele României dorește un guvern care să miște lucrurile.

Klaus Iohannis, bomba politică pentru 2020. Repet astăzi, soluția corectă în această situație în care avem un guvern care dorește să miște lucrurile

„Am terminat sesiunea de consultări cu partidele parlamentare și sunt în măsură să vă spun câteva concluzii pe care le am tras.
În primul rând, să recapitulăm pe scurt: avem un guvern liberal, care a venit cu o agendă reformatoare, a dorit să reformeze multe programe, să vină cu îmbunătățiri pe legislația electorală, pe măsuri economice, pe măsuri sociale, toate în interesul României și al românilor; de asemenea, a dorit să repare greșelile care, evident, au fost făcute de guvernele pesediste din cei trei ani dinainte.
Pe de altă parte, avem un PSD care are încă foarte mulți parlamentari și care se opune acestor schimbări.
Deci, pe de-o parte, un guvern care vrea să miște lucrurile, pe de cealaltă parte, un PSD care dorește să oprească lucrurile.
Doar ultimul exemplu cred că este elocvent: Partidul Național Liberal, prin Guvernul Ludovic Orban, a dorit să aducă îmbunătățiri legislației electorale cu privire la alegerile locale – în speță, a vrut să reintroducă, așa cum ar fi fost normal, alegerea primarului în două tururi. PSD nu a dorit, a depus moțiune, moțiunea a trecut ieri. Astăzi avem consultări.
După părerea mea – asta am spus și aseară, repet astăzi -, soluția corectă în această situație în care avem un guvern care dorește să miște lucrurile – opțiune confirmată de români la alegerile din anul trecut; și românii doresc să se miște lucrurile -, pe de cealaltă parte avem un PSD care încă este foarte prezent în parlament; întoarcerea la electorat este soluția corectă, este soluția care satisface nevoia de democrație în România. Mai simplu spus, întoarcerea la electorat înseamnă alegeri anticipate.
Alegerile anticipate sunt prima mea opțiune. Am prezentat partidelor această opțiune. Unii au fost de părere că e bine, alții au fost de părere că trebuie să se mai consulte în partid. Este normal și pot să înțeleg că majoritatea partidelor au nevoie de discuții interne în forurile lor pentru a lua o decizie în acest sens. Acest lucru sper să se întâmple foarte repede.
Dar până atunci cred că putem să facem următorul pas. Următorul pas foarte concret este desemnarea din partea mea unei persoane însărcinate cu formarea unui nou guvern. Așadar, după ce m-am consultat cu toate partidele și formațiunile parlamentare, îl desemnez pe domnul Ludovic Orban să formeze un nou guvern și să se prezinte în parlament”, potrivit RRA.