Iranul continuă să fie cea mai fierbinte zonă a lumii. Iranul a declanșat un nou atac asupra unor obiective militare americane. Mai multe rachete au căzut marţi, 14 ianuarie 2020,  lângă o bază ce găzduieşte trupe americane în Irak, la nord de Bagdad, a anunţat armata irakiană, la aproape o săptămână după ce o bază irakiană a fost luată drept ţintă de Teheran.

Armata irakiană nu a anunţat câte rachete Katiuşa au fost trase asupra bazei din Taji, însă a precizat într-un comunicat că nu există victime, notează agerpres. Nu au fost raportate victime la bazele unde sunt găzduite forțele de coaliție, inclusiv trupe ale armatei americane.

Presa internațională urmărește șituația din Iran

Citește și: Loredana Groza în război cu un gigant media

Situaţia din Iran şi relaţiile republicii islamice cu Occidentul se menţin în atenţia presei internaţionale. La Bruxelles, Marea Britanie, Franţa şi Germania au declanşat un mecanism de reglementare a diferendelor, prevăzut în textul acordulul nuclear iranian, anunţă revista Time. Miniştrii de Externe ai celor trei ţări europene încearcă astfel să constrângă Teheranul să revină la respectarea angajamentelor sale de limitare a activităţilor nucleare, detaliază The Wall Street Journal. Moscova a criticat demersul europenilor, afirmând că se teme de o nouă escaladare a tensiunilor, adaugă Le Figaro. La rândul său, ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, citat de agenţia iraniană Fars News, a criticat decizia celor trei pentru lipsa de curaj în a înfrunta intimidările şi politicile unilaterale ale SUA, amintindu-le că singura cale de rezolvare a situaţiei este de a acţiona independent de ceea ce dictează Washingtonul. În acelaşi timp, autorităţile iraniene au anunţat o serie de arestări în cazul doborârii avionului ucrainean, informează IRNA.

Iranul încă nu a răzbunat moartea lui Soleimani, opinează The Atlantic.

Cu timpul, Statele Unite, Israelul şi aliaţii lor – ca şi toţi cei despre care se crede că periclitează strategia regională a Iranului – se vor confrunta cu riposte, deşi, cel mai probabil, ele vor fi sub forma unor operaţiuni sub acoperire, mai greu de depistat ca venind din partea Teheranului. Într-un fel, crede The Atlantic, se va reveni la vechi obişnuinţe de felul bombardamentelor, asasinatelor şi altor asemenea tactici.

Criza economică afectează grav Iranul

Totuşi, criza economică temperează pofta Iranului de a se angaja în luptă, conducătorii republicii islamice temându-se de furia publică generată de o economie în picaj şi de ameninţarea unor noi sancţiuni, crede The New York Times.
Presa internaţională îşi concentrează atenţia şi asupra unor teme economice. Noul comisar european al comerţului, Phil Hogan, efectuează o vizită de câteva zile la Washington, cu misiunea de a împiedica administraţia Trump să distrugă economia europeană, anunţă The New York Times. Dată fiind situaţia în care relaţiile transatlantice sunt deja la un nivel scăzut, iar lista motivelor de supărare reciprocă între SUA şi UE continuă să se lungească, Hogan va încerca să-şi convingă omologii americani că Europa şi SUA ar trebui să conlucreze pentru a ţine în frâu China, în parte prin refacerea OMC, scrie The New York Times. Şi chiar dacă nimeni nu se aşteaptă la o izbândă majoră, există unele speranţe că această vizită ar putea semnala începutul unei îmbunătăţiri treptate a relaţiilor comerciale – speră ziarul american.