Fostul președinte al României, Ion Iliescu, a ieșit public acum, la 30 de ani de la căderea comunismului, pentru a vorbi despre zilele cumplite din decembrie 1989.

Ion Iliescu a acordat în acest sens un interviu pentru agenția Mediafax.

Unul dintre subiectele care n-au primit nici până azi clarificare e legat de existența teroriștilor. Au existat cu adevărat sau nu? Și dacă au existat, unde au dispărut?

Românii nu știu nici acum răspunsul la aceste întrebări. Ceea ce se știe este numărul celor care au murit și al celor care au fost răniți. E vorba de militari și de civili. Cine i-a împușcat însă, e în continuare o enigmă.

Citește și: Ce pensie are Nina Iliescu! Sotia lui Ion Iliescu incaseaza o suma incredibila

Deși un interviu cu Ion Iliescu pare un fapt deosebit, răspunsul fostului președinte al României, cel puțin pe tema legată de teroriști, nu aduce nimic nou. Mai degrabă, sunt aceleași șabloane pe care le auzim de 30 de ani încoace.

Iată ce a răspuns Ion Iliescu, în interviul pentru Mediafax, când a fost întrebat despre teroriști, adică unde au dispărut?

Cu toate că, arată reporterul, au existat filmări în care apar teroriști, fie când au fost arestați, fie umblând prin spitale.

„Asta reflectă situația în care ne aflam, lipsa totală de organizare pentru procesul la care asistam.

Pentru procesul în care intrase viața în general, viața publică din societatea noastră, am putut constata faptul ca atare, dar în ultimă instanță faptul că, până la urmă, indiferent de unde erau, ce erau, că erau suspiciuni că erau străini, că veniseră niște arabi care fuseseră implicați… nu s-a putut nici asta dovedi, că aceia au acționat.

Deci au fost oamenii legați de interesele clanului Ceaușescu, care s-au simțit datori să își îndeplinească misiunea lor pentru care fuseseră plătiți.

În momentul în care au văzut că totul se prăbușește, au și dispărut. Și e păcat că nu au fost judecați ca atare”, a spus Ion Iliescu.

Ce poți înțelege dintr-un asemenea răspuns? Un singur lucru. Că e posibil să mai așteptăm mult și bine până când adevărul va ieși la iveală.