Ion Iliescu, salvat de la moarte de o femeie celebră din Romania. N-ar fi ajuns președinte dacă nu exista ea

Înainte să fie condamnați la moarte prin execuție, soții Ceaușescu au discutat despre cel care urma să preia conducerea țării. Conversația dintre cei doi este înregistrată și în Dosarul Revoluției, fiind confirmată de mai mulți martori, potrivit ziare.com.

Ion Tecu, care avea gradul de maior la momentul respectiv și deținea funcția de locțiitor al comandantului unității, este unul dintre martorii cheia care a purtat mai multe discuții cu Nicolae Ceaușescu.

„Am discutat despre generalul Militaru Nicolae, despre care inițial nu și-a adus aminte, dar după câteva minute a spus că îl știe pe acesta foarte bine și că este agent sovietic care a trădat grosolan cu câțiva ani în urmă și care merită executat, dar au intervenit rușii și a fost nevoit să îl ierte și să-l numească adjunct al ministrului Construcțiilor. Mi-a spus că până să plece din biroul sau din Comitetul Central, spre elicopter, a lăsat pe masă schema întreagă de organizare a Securității și că l-a rugat pe generalul Stănculescu să o strângă și să aibă grijă de ea, fiind grăbit către elicopter de către generalul Stănculescu. Mi-a spus că dosarele Corbii 1 și Corbii 2, legate de agenții ruși aflați pe teritoriul României în funcții înalte sau pe teren, se aflau în biroul său, în fișet”, a declarat Ion Tecu.

Iulian Stoica, un alt martor, fost șef al cercetării la UM 01417 Târgoviște, descrie în declarația sa de martor o scenă care a avut loc între Elena și Nicolae Ceaușescu, atunci când i-a spus că Ion Iliescu este la conducere.

„Le-am povestit, la solicitare, soților Ceaușescu ce văzusem la televizor. (…) Când i-am spus despre Ion Iliescu, Nicolae Ceaușescu s-a înfuriat și a spus Cine mă!? Spionul ăla sovietic? uitându-se spre Elena Ceaușescu, repezindu-se spre ea, i-a spus: Tu nu m-ai lăsat să-l termin! Acum o să ne termine el pe noi. Ți-am spus să-l lichidam, dar nu m-ai înțeles, ai spus că este suficient să-l marginalizăm”, i-ar fi reproșat dictatorul soției, conform mărturiei lui Iulian Stoica.