Aceasta este o întrebare venită din partea unei românce. A unei femei care trăiește în România și care încearcă să-și facă meseria. Din partea unei profesoare.

Având în vedere că și Klaus Iohannis este profesor, la bază, putem spune că întrebarea vine din partea unei colege de breaslă.

Numele profesoarei este Alina Cozma. Aceasta a scris pe propria pagină de socializare un amplu text, care conține atât întrebarea, cât și descrierea eforturilor sale, din viața de zi cu zi, în încercarea de a-și face meseria.

Alina povestește, așa cum arată portalul www.dcnews.ro, că a fost la o dezbatere la care a participat Klaus Iohannis, dar n-a apucat să îl întrebe nimic. Așa că și-a scris oful pe propria pagină de Facebook.

Citește și: Întâlnire Iohannis-Reuven Rivlin. Ce s-a discutat? Breaking News

“Am fost astăzi prezentă la întâlnirea cu dl președinte Klaus Iohannis, pentru că-mi doresc o ROMÂNIE NORMALĂ, după cum afirmă d-lui și partidul pe care-l reprezintă.

Mi-aș fi dorit tare mult să-i adresez domnului președinte o întrebare, dar nu am reușit, motiv pentru care îmi scriu oful aici, în atenția tuturor reprezentanților Partidului Național Liberal:

Considerați că există o soluție în privința existenței unor posturi titularizabile în învățământ?

Sunt profesoară, am doar 5 ani vechime, poate, foarte puțini în opinia multora, dar am susținut de 5 ori examenul de titularizare, de fiecare dată obținând medii peste 9 și, de fiecare dată, riscând să rămân fără serviciu.

În fiecare an, mă duc cu umilință să-mi aleg un post din două-trei, la zeci de km de oraș, de parcă l-aș primi de pomană.

Nu mă deranjează faptul că predau în mediul rural, sub nicio formă, dar mă intrigă faptul că an de an susțin un examen și o inspecție, pentru a putea fi o amărâtă de suplinitoare, purtând pe umeri povara acestei etichete.

Mă doare faptul că nu pot vedea niște rezultate pe termen lung la elevii mei, căci, după 1 an de muncă, îi părăsesc, fiindcă trebuie să ocup un alt post rezervat”, își povestește tânăra viața de cadru didactic.

Alina Cozma spune și altceva. Ce o doare mai mult. Despre situația din învățământul românesc. Și despre faptul că își dorește să rămână în acest sistem, deși cu fiecare zi constată că e tot mai dificil.

E dificil mai ales pentru năzuințele unui tânăr, așa cum este și semnatara acestor rânduri.

“Credeți că este posibil să profesez în domeniul în care am fost pregătită și să fac ceea ce-mi place sau trebuie să mă reprofilez, pentru a putea, de pildă, să am acces la programul Prima Casă, la care nu pot apela în momentul actual, nefiind titulară?

Nu sunt în măsură să ofer nicio sugestie, dar, poate că dacă s-ar scădea vârsta de pensionare și nu ar mai fi candidați cu note minime care să ocupe posturile, situația ar fi mai bună.

Sper ca acest mesaj să fie citit și să se reflecteze asupra acestuia, fiindcă, într-o ROMÂNIE NORMALĂ avem nevoie de EDUCAȚIE, de cadre didactice competente, care să aibă continuitate pe post, care să se dedice elevilor și să se adapteze nevoilor lor actuale, nu să stea la catedră și să aștepte ziua venirii salariului.

Nu știu dacă există o situație mai cruntă în sistemul bugetar decât în învățământ. Cu mulțumiri, o tânără profesoară care-și dorește să rămână în sistemul educațional, deși, în afară de dragostea pentru copii și pentru disciplina pe care o predă, nu o ține nimic altceva!”, scrie în încheiere Alina Cozma.