O suită de insule misterioase se adaugă altor locuri care ascund istorii şi taine, în care au loc fenomene pe care omul încă nu le-a putut desluşi. Insulele misterioase rămân o provocare continuă pentru dorinţa de cunoaştere a omului, fie că este vorba de structuri geologice ciudate, de figuri enigmatice, de vestigii ale unor construcţii care depăşesc, prin complexitate, epoca în care au fost ridicate, mistere

Insule misterioase – Atoll Palmyra

insule misterioase – Atolul Palmyra

Atolul Palmyra, poate fi considerată cu siguranță un grup de insule misterioase din Oceanul Pacific, cu o suprafaţă totală de 11,9 kilometri pătraţi, situat la circa 1800 kilometri de Hawaii, spre sud-vest. Teritoriul aparţine Statelor Unite ale Americii, iniţial ca proprietate privată a unei familii pe nume “Fullard”, care, în anul 2000, a vândut Palmyra unei organizaţii de protecţie a mediului – “The Nature Conservancy”.

Citește și: ”Ținutul Anei - ținutul misterelor,, descoperă fenomenele inexplicabile din Munții Buzăului

De-a lungul secolelor, s-a creat convingerea că locul este “blestemat”, din cauza numeroaselor naufragii din apropierea coastelor. În 1855, o navă a semnalizat că a intrat în coliziune cu un recif, dar când au ajuns salvatorii la faţa locului nu au găsit nici urmă de navă şi niciun membru al echipajului.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pe acest atol s-au aflat trupe militare. Se spune că mulţi dintre soldaţi au făcut crize de panică teribile din pricina a “ceva” ce a rămas total necunoscut. Unii dintre ei s-au sinucis.

Insule misterioase – Barsa-Kelmes

Barsa-Kelmes a fost, altădată, o insulă în mijlocul Mării Aral (parte dintr-un mare lac sărat din Asia Centrală, situat între Kazahstan şi Uzbekistan). Din pricina schimbărilor climatice, apele au dispărut treptat, începând cu anii 1960, iar Insula Barsa-Kelmes a devenit un platou deşertic, cu o suprafaţă de 133 kilometri pătraţi, pe care oamenii îl numesc încă “insulă”.

insule misterioase – Barsa Kelmes, Sursa: Mod DB

În 1929, pe insula Barsa-Kelmes s-a înfiinţat o fermă de veveriţe, iar zece ani mai târziu zona a fost declarată “Rezervaţie naţională”. În timpul în care Kazahstanul a fost parte din Uniunea Sovietică, accesul pe insulă era interzis şi nimeni nu poate spune cu certitudine de ce, unii susţinând că s-ar fi efectuat acolo “cercetări secrete”.

Citește și:

Denumirea insulei – Barsa-Kelmes – vine din limba turcă şi înseamnă “cine mege acolo nu se va mai întoarce”. Prima consemnare a insulei datează din 1848 şi se datorează geografului A. Masksheyev şi topografului A. Akishev, care au făcut o schiţă topografică a insulei şi au descris peisajul acesteia.

În jurul acestei ”insule” misterioase s-au legat multe legendele. Se spune că un grup de oameni care fuseseră pe insulă şi avuseseră impresia că au stat puţin timp acolo, se întorseseră, de fapt, după două decenii. Alţii susţin că, pe insulă, timpul se opreşte, ceasurile nu mai funcţionează sau că apar frecvent OZN-uri.

Dacă astfel de mărturisiri sunt puse sub semnul îndoielii, alte întâmplări par adevărate, dar nimeni nu le poate explica:

  • Una dintre acestea este că, pe insulă, există un cimitir, unele morminte fiind relativ “noi”, fără ca cineva să ştie cine sunt oamenii îngropaţi acolo şi cine şi-ar putea duce morţii pe o insulă abandonată. Un alt caz real este acela că unor persoane, după o şedere prelungită pe insulă, pielea li s-a făcut albastră.
  • Când, în anii 1950, la sfârşitul unei ierni, un grup de populaţie care se retrăsese pe insulă pentru că era mai cald, nu s-a mai întors, iar autorităţile au trimis un avion pentru a survola zona. O ceaţă groasă acoperea întreaga regiune, iar deasupra ceţei, au mărturisit piloţii, au văzut nişte discuri luminoase, de formă ovală, care i-au supravegheat permanent. Au fost nevoiţi să aterizeze pe insulă. Nu s-au mai întors niciodată

Insule misterioase – Miyake-jima

Miyake-jima este o insulă vulcanică, aparţinând Arhipelagului Izu, din Oceanul Pacific, regiune integrată în Parcul Naţional Fuji-Hakone-Izu, din Japonia. Cel mai mare vulcan din Miyake-jima este Oyama, iar zona este permanent sub ameninţarea erupţiilor vulcanice. Cu toate acestea, aici se află un habitat pentru o faună şi o floră excepţionale, cu specii endemice rare.

insule misterioase – Miyake-jima

Ceea ce este ieşit din comun în Miyake-jima este faptul că nimeni nu poate veni pe insulă fără o mască de gaze. Iar pericolul nu este erupţia vulcanică în sine, posibilă în orice moment, cât cantitatea enormă de gaze otrăvitoare care pot ieşi din pământ în asemenea situaţii. În 1962, toţi locuitorii au fost evacuaţi. În anul 2000, mulţi s-au întors, în prezent aflându-se pe insulă în jur de 2400 de persoane.

Insule misterioase – Henderson şi poporul necunoscut

Insula Henderson, din Oceanul Pacific, face parte din colonia britanică Pitcairn. Figurează pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, începând cu 1988, datorită păsărilor rare din zonă şi rezervelor de fosfat neexploatate. Insula este nelocuită, pentru că nu există nicio sursă de apă potabilă, dar este unul dintre cele mai poluate locuri din lume, din cauza gunoaielor aduse de ape la ţărm.

De acest loc se leagă însă şi o enigmă – o grotă în care au fost găsite schelete umane, aşezate foarte ordonat, unelte din piatră, diverse obiecte artizanale şi petriglife, adică desene pe stâncă datând din preistorie.

Se pare că insula a fost locuită până în secolele al XII-lea – al XIII-lea, dar, în pofida cercetărilor, analizelor, nimeni nu poate spune cărei civilizaţii au aparţinut aceşti oameni, de unde au venit, unde au dispărut şi de ce.