Ingrediente care nu trebuie să lipsească din bucătaria nimănui! Pentru mai puține calorii în farfurie, nu ezitați să le adăugați în preparatele voastre. Primul condimet este busuiocul, însă ultimul este senzațional.
15 condimente ce nu trebuie să lipsească din bucătăria gurmanzilor. Condimentele din lista de mai jos îmbunătățesc gustul preparatelor prin aroma lor specială. Ele nu pun sănătatea în pericol, ci înlocuiesc cu succes cantitățile mari de sare și zahar din preparate. Pentru mai puține calorii în farfurie, nu ezitați să le adăugați în preparatele voastre.
1. Busuioc
Se potrivește ca o mânușă în: dressinguri pentru salate, sosuri, brânzeturi, pui, pește, porc.
Busuiocul se asociază perfect cu: ardei, vinete, cartofi, roșii, dovlecei. Această plantă se poate combina cu următoarele condimente: usturoi, rozmarin, cimbru, măghiran și oregano.
2. Cardamom
Foarte bun cu orez, merge perfect cu: pui, rață, porc, linte.
Iar în ceea ce privește fructele și legume, se potrivește lângă: morcovi, citrice, porumb, mazăre, cartofi dulci și dovleac.
Cardamom-ul poate însoți scorțișoara, chimionul, ghimbirul și turmericul.
3.Chimion
Dacă adăugați chimion în: curry, orez, supe, sosuri veți adăuga un plus de gust.
Se combină foarte bine cu: fasole, linte, tofu, pui, vită, pește, porc.
Gust excelent: vinete, roșii, dovlecei, morcovi, porumb, fasole verde
Chimionul este prieten bun cu: usturoiul, turmericul, ghimbirul și scorțișoara.
4.Cimbru
Dacă doriți o friptură de vită, pui, pește, miel, porc, condimentați cu cimbru. Se poate adăuga fără teamă în supe și dressinguri pentru salate.
Adaugă cimbru peste morcovi, roșii proaspete, dovlecei/zucchini, conopidă, fasole verde, mazăre și
5. Coriandru
Se asociază foarte bine cu: supe, curry, sosuri și umpluturi. De minune se potrivește cu: pui, vită, pește, porc, tofu, dar și cu ardei, cartofi, ceapă, roșii.
Adaugă coriandru lângă următoarele condimente: pudră de ardei iute, chimion și scorțișoară.
6.Cuișoare
Foarte bun în: curry, supe, deserturi, pâine. Cuișoare cu miel, un deliciu. Perfect cu mere, sfeclă roșie, dovleac, roșii, cartofi dulci. Condimente: scorțișoară, nucșoară, ienibahar, busuioc
7. Foi de Dafin
Foi de dafin în risotto, supe, dar și în fasole, linte, fructe de mare. Un ingredient perfect în ciuperci, cartofi și roșii. Se asociază bine cu: oregano, salvie, cimbru, măghiran.
8.Ghimbir
Merge bine cu: pui, vită, pește, porc, tofu, morcovi, citrice, cartofi dulci, sfeclă roșie și dovleac. Ghimbir și usturoi, două condimente înfrățite.
9. Ienibahar
Foarte bun în: supă, deserturi, pâine. Ienibahar cu: vită și miel. Este interzis ca această plantă exotică să lipsească din fructele și legumele următoare: mere, sfeclă roșie, varză, morcovi, dovleac, cartofi dulci, napi
10. Nucșoară
Nucșoara este mai mult decât un condiment. Aroma delicată a fost una dintre cele mai scumpe mirodenii care a ajuns în Europa. Se combină perfect cu: miel, orez, umpluturi, sosuri, brocoli, varză, morcovi, dovleac, conopidă, cartofi.
11. Oregano
Un condiment întâlnit foarte des în supe, dres-singuri pentru salate, sosuri de roșii. Această plantă aromatică merge bine cu: fasole, pui, pește, miel, porc, anghinare, roșii, ardei, dovlecei, cartofi, ciuperci.
Datorită gustului ușor mentolat îl poți combina cu pudră de ardei iute, foi de dafin, cimbru.
12. Paprika
Gustul iute sau dulce foarte bun în: orez, supe, dressinguri pentru salate, marinade, pui, fructe de mare, miel, tofu.
Pudra fină se înțelege bine cu: ardei, dovleac, conopidă, brocoli, cartofi.
Potrivit pentru: usturoi, scorțișoară și chimion.
13. Rozmarin
Este cunoscut încă din Antichitate atât ca plantă condimentară, cât și ca plantă de leac. Clasic în bucătăria mediteraneană, se poate folosi cu fasole, pui, miel, porc, pește, dar și cu ciuperci, mazăre, cartofi, ceapă.
14. Scorțișoară
Condiment sau medicament? Este utilizat de sute de ani în bucătărie, dar și utilizat pentru ameliorarea unor probleme medicale.
Foarte bun în: sosuri de fructe, deserturi, pâine. Merge bine cu: pui, miel, mere, morcovi, pere, cartofi dulci, dovleac, vin.
15. Turmeric
Condiment folosit în bucătăria indiană. Gustul iute amărui ce-l dă rădăcina plantei de Curcuma se folosește special în: fasole, linte, pui, pește, tofu, conopidă, varză, cartofi.