Informatia este oficiala! Mai trecem sau nu la ora de IARNA?! Iata DECIZIA pe care toti romanii trebuie sa o afle

Noaptea de 26 spre 27 octombrie 2019 va fi, probabil, ultima oară în care vom mai face trecerea la ,,Ora de Iarnă”.
Până acum, ora de iarnă s-a aplicat, în fiecare an, în ultima noapte de sâmbătă spre duminică din luna octombrie. În anul 2019, trecerea la ora de iarnă va avea loc în noaptea de 26 spre 27 octombrie.Dar, Comunitatea Europeană a propus să se renunțe la schimbarea sezonieră a orei în Europa, chiar din anul 2019.

Astfel, statele membre ale UE vor avea libertatea de a decide, pentru totdeauna, dacă doresc să aplice permanent ora de vară sau ora de iarnă. În discursul său, privitor la Starea Uniunii Europene, Jean-Claude Junker a afirmat:

Citește și: Coronavirus Romania. Ce spun cifrele oficiale: Facem apel la....

„Schimbarea orei trebuie să înceteze. Statele membre ar trebui să decidă singure ca cetăţenii lor să trăiască în condiţii de oră de vară sau de iarnă. Este o chestiune de subsidiaritate. Mă aştept ca Parlamentul şi Consiliul să împărtăşească acest punct de vedere şi să găsească soluţii care funcţionează pentru piaţa noastră internă. Suntem în întârziere.”

În noaptea de 26/27 octombrie 2019 (sâmbătă spre duminică), ora 4.00 va deveni ora 3.00. Practic, vom dormi cu o oră în plus, iar această noapte va fi cea mai lungă din an, căci va dura 25 de ore.

La începutul lunii martie 2019, în Comisia Europeană s-a votat favorabil propunerea ca începând din anul 2021 să se renunţe la schimbarea orei de iarnă şi în UE.

În urma acestui vot, statele membre care preferă să rămână la ora standard, cunoscută şi drept ora de iarnă, vor face această ultimă schimbare în ultima duminică a lunii octombrie.

Ora de iarnă este ora legală oficială standard şi este legată de conceptul de oră astronomică, folosită în mod normal în majoritatea țărilor sau teritoriilor, în special în emisfera nordică, acoperind calendaristic, de obicei, perioada cuprinsă între lunile octombrie a unui an și aprilie a anului următor.

Ora de iarnă este numită astfel prin contrast cu ora de vară, al cărui scop este folosirea din plin, cât mai mult timp posibil, a luminii Soarelui, prin mutarea înapoi a orei oficiale cu o oră.

Anunţul său vine după ce, în luna februarie, Parlamentul European (PE) a adoptat o Rezoluţie în care s-a cerut reevaluarea regimului schimbării orei, la solicitărea cetăţenilor şi a câtorva state membre.

Rezoluţia a fost urmată de un sondaj online al UE conform căruia 80% din cei 4,6 milioane de respondenţi s-au pronunţat în favoarea renunţării la practica trecerii la ora de vară.

După rezoluţia Parlamentului European, 23 de deputaţi români din mai multe partide politice au depus un proiect de lege prin care propun abrogarea Ordonanţei 20/1997 privind stabilirea orarului de vară şi a orei oficiale de vară pe teritoriul României, devenită Legea 211/1997.

Actul normativ abroga decretul lui Ceauşescu din 1979 şi stabilea orarul de vară, în concordanţă cu țările UE, precum şi corelarea acestui orar cu modificările ulterioare, prin hotărâre de Guvern.