Incredibil! Iată ce se întâmplă cu pensiile din Germania. Explicația care îi distruge pe germani

Un studiu realizat de Banca Federală a Germaniei arată că mai mult de 50% dintre cetăţeni germani consideră că sistemul public de pensii din ţara lor se va prăbuşi. Potrivit documentului, numai 17% dintre persoanele intervievate cred că pensia de stat va fi suficientă pentru a-şi menţine nivelul de trai actual.

Studiulul realizat de Banca Federală a Germaniei și institutul sociologic IPSOS scoate la iveală o neîncredere profundă a germanilor în sistemul public de pensii. Banca federală a încercat să afle dacă oamenii au încredere că pensia de stat le va fi suficientă la bătrâneţe, cum şi dacă se procupă să prevină o eventuală lipsă a banilor la pensie, dar şi care sunt aşteptările lor faţă de statul german.

Citește și: Fondul Monetar Internaţional a anunţat că va acorda o sumă imensă pentru lupta cu noul virus apărut în China

Experții spun că răspunsurile germanilor sunt alarmante. Ei au demonstrat că 54% dintre germani presupun că, mai devrme sau mai târziu, sistemul de pensii din ţara lor se va prăbuşi. Mai mult, 70% dintre oamenii intervievaţi spun că în viitor pensia legală va reprezenta doar un venit de bază, idee respinsă de numai 6% dintre ei.

În consecinţă, 15% dintre germani spun că nu-i preocupă să facă economii pentru pensie, având încredere în stat.

Germania va înregistra pierderi de miliarde

Stefan Schneider, economist şef la Deutsche Bank, a specificat într-un interviu pentru “Bild” că pensiile vor continua să scadă în comparaţie cu veniturile. Motivul: evoluţiie demografice. Deşi statul va continua să pompeze bani, asigurarea sistemului public de pensii, aşa cum este ea acum, va înregistra pierderi de miliarde, a explicat economistul.

Schneider atrage atenţia că reformele vor deveni din ce în ce mai dificile, dată fiind creşterea bruscă a numărului de pensionari, nu mai puţini de 20 de milioane până în 2030.

După ce a rezistat la două conflagraţii mondiale, sistemul public de pensii din Germania pare, aşadar, că se îndreaptă spre un punct critic.

Alarmant este faptul că în urma unei analize  a Curţii federale de conturi arată că finanţarea pensiei de stat este asigurată numai până în 2025.

Sistemul va fi pus la grea încercare odată cu ieşirea la pensie a generaţiei ‘baby boomers’, născută după cel de al doilea război mondial, iar unii observatori afirmă că guvernul de la Berlin încă nu ştie cum vor putea fi plătite pensiile acestor oameni., informează Rador.