În judeţul Sălaj, mii de metri cubi de ambalaje din plastic au descoperit autorităţile la vărsarea văilor în lacul de acumulare Vârşolţ, de unde este alimentată populaţia judeţului.

Cele mai mari probleme sunt semnalate în mediul rural, unde mulţi sălăjeni aruncă ambalajele din plastic pe râurile și pârâurile din apropierea localităților, iar multe deșeuri ajung apoi la intrarea în lacul de acumulare Vârșolţ, principala sursă de apă potabilă a populației județului Sălaj.

Numai anul trecut, autoritățile au strâns peste 2.000 de metri cubi de pe lacul Vârșolț, acțiunea fiind însă îngreunată inclusiv din cauza vegetației.

Citește și: La nivel mondial, copiilor nu li se oferă o viață sănătoasă și un mediu sigur pentru viitor

Autoritățile responsabile cu protecția mediului cred că numai aplicarea unor amenzi mari mai poate rezolva problema aruncării la întâmplare a deșeurilor, plasticul devenind un pericol pentru ecosistem.

Potrivit doctorului în biologie moleculară Nicolae Mocuța, pentru dezintegrarea unui bidon din plastic este nevoie de cel puțin 800 de ani sau chiar mai mult, transmite Rador.