E deja zăpadă la munte și o serie de pârtii se vor deschide încă din acest week-end.

Ca atare, se poate spune că zilele acestea debutează noul sezon de vacanțe pe munții înzăpeziți.

Salvamont România – Dispeceratul Național a transmis un amplu material care se dorește a fi un cumul de sfaturi și de reguli pentru turiștii care merg în diverse stațiuni, pentru sporturile de iarnă.

Mai trebuie spus că în sezonul alb vor acționa în toate zonele montane 500 de salvamontiști, împărțiți în cele 80 de baze și de posturi Salvamont. Acestea se află în vecinătatea ariilor în care se practică sporturile specifice sezonului rece.

Citește și: Dan Negru, in China! Ce l-a socat pe indragitul prezentator TV

Iată deci regulile pe care trebuie să le respectați :

”Întrucât în acest week-end este anunțată deschiderea unor pârtii de practicare a sporturilor de iarna, marcându-se astfel debutul sezonului turistic de iarnă, pentru cei dintre Dvs. care vă veți îndrepta către acestea, Salvamont România, vă face câteva recomandări :

1. Alegeți un echipament de alunecare pe zăpadă corespunzător, din punct de vedere al caracteristicilor tehnice și al reglajului legăturilor, greutății corporale și nivelului Dvs. de pregătire.

2. Abordați , la început , cu precauție pârtiile de schi , întrucât nu mai dețineți aceleași abilități sportive ca la finalul sezonului trecut și este necesară o mică perioada de reacomodare.

3. Schiați în așa fel încât să nu puneți în pericol viața altui schior sau să îi cauzați acestuia vreun prejudiciu.

4. Adaptați-vă viteza și maniera proprie de a schia conform pregătirii tehnice, condiției fizice, stării zăpezii, gradului de dificultate a pârtiei, condițiilor atmosferice și densității traficului de pârtie.

5. Alegeți cu grijă traiectoria pe care urmează să coborâți, în scopul protejării schiorilor aflați în aval.

6. Depășiți schiorul aflat în aval fie pe partea dreaptă, fie pe partea stângă, cu condiția ca această depășire să fie suficient de largă pentru a evita o eventuală evoluție neașteptată a celui ce urmează să fie depășit.

7. Asigurați-vă, printr-un examen atent al traficului din amonte și al celui din aval, că atât dumneavoastră, cât și alți schiori sunteți în afara oricărui pericol, cu ocazia traversării unei pârtii sau a reluării parcursului, după o oprire temporară pe pârtie.

8. Evitați staționarea pe pârtie, mai ales pe porțiunile înguste ale acesteia sau pe cele lipsite de vizibilitate. În cazul căderii, eliberați pârtia în cel mai scurt timp posibil.

9. Utilizați numai marginea pârtiei pentru urcarea sau coborârea pe jos, fără schiuri.

10. Respectați indicatoarele de semnalizare și balizele de marcare instalate pe pârtie și pe traseele de schi pentru agrement: Nu schiați în pădure, Nu coborâți direct, Interzis săniușul, Nu circulați pe pârtie.

11. Respectați marcajele internaționale pentru gradele de dificultate ale pârtiilor de schi: verde-foarte ușor, albastru – ușor, roșu-mediu, negru – dificil.

12. Anunțați echipa locală Salvamont , direct , prin Dispeceratul Național Salvamont la numărul de telefon 0Salvamont (0725.826.668) sau prin Serviciul 112 în cazul producerii unui accident pe pârtie, specificând următoarele: numele dumneavoastră, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor, când s-a produs accidentul și locul unde se găsesc persoanele accidentate.

13. Încercați să protejați locul accidentului și accidentatul, amplasând pe pârtie la 5-6 metri în amonte, o bariera de schiuri înfipte în zăpadă , până la sosirea echipei Salvamont.

14. Protejați termic accidentatul si încercați să îi asigurați suport psihologic.

15. In cazul unor căzături puternice încercați să nu mișcați persoana accidentată și nu permiteți să intervină decât persoane cu pregătire medicală, medici, asistenți/paramedici sau salvamontiști.

Cazuistica accidentelor cu traumatisme de coloană este destul de mare în cazul accidentelor pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă și intervenția unor persoane fără pregătire medicală sau echipamentul necesar poate fi fatală accidentatului.

16. Nu acceptați să fiți transportați în afara pârtiei decât cu mijloace de transport specifice, tip targă de pârtie, și doar după ce s-a făcut imobilizarea corespunzătoare a zonei afectate.

17. Nu folosiți mijloace de alunecare improvizate , tip pungi sau capace de plastic, nu sunt controlabile si generează accidente grave.

Salvamont Romania, prin structurile sale județene și locale, va fi alături de Dvs. in stațiunile turistice de practicare a sporturilor de iarna, intre 300 și 500 de salvamontiști fiind prezenți la datorie în peste 80 de baze si posturi Salvamont din zonele de practicare a sporturilor de iarnă sau cele care înregistrează aflux mare de turiști.

Echipele Salvamont, singurele structuri care dețin personal pregătit profesional și atestat legal pentru a interveni în soluționarea accidentelor montane pot fi alertate prin sistemul unic de urgență 112 și prin intermediul Dispeceratului Național Salvamont ( 0372126668 sau 0SALVAMONT) sau de pe aplicația SALVAMONT pentru telefoanele mobile.

Salvamont România , prietenii dvs. dintotdeauna de pe cărările munților vă doresc un sezon de iarnă perfect!”, se arată în mesajul Salvamont România – Dispeceratul Central.