În România, nu este niciun caz de coronovirus confirmat, deşi numărul de suspiciuni este în creştere. Precizări ale ministrului de interne la Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, reunit la sediul MAI, Marcel Vela:

”Instituirea carantinei pentru persoanele care sosesc din Italia și totodată autoizolarea la domiciliu pentru persoanele din zonele care sunt declarate cu risc în Italia. Se va emite o hotărâre de guvern pentru alocarea resurselor financiare necesare ministerelor pentru instituirea măsurilor de carantinare, de salarizare și cele aferente realizării materialelor de informare.”

Citește și: Bilanț îngrijorător! 110 țări sunt afectate de virusul COVID-10. Ce spune OMS?

 

Nu există un caz de coronavirus confirmat în România

Autorităţile fac apel încă o dată la cetăţeni să nu intre în panică şi să se informeze doar din surse oficiale. Pentru a pune la punct un plan de acţiune necesar gestionării situaţiei provocate de noul coronavirus, a fost convocat, la Ministerul de Interne, Comitetul pentru situaţii de urgenţă.

Un grup de lucru de la ministerele şi instituţiile implicate va stabili posibile scenarii de acţiune, o linie telefonică va oferi informaţii referitoare la coronavirus, iar un grup de comunicare va informa operativ presa şi cetăţenii din surse oficiale. Ministrul interimar de interne, Marcel Vela, a anunţat că doi cetăţeni din judeţul Neamţ nu au respectat cele 14 zile de autoizolare la domiciliu după ce au revenit din China şi că procurorul urmează să decidă pedeapsa care li se va aplica: închisoare sau amendă.

În Alba Iulia, potrivit Agerpres, începând din această dimineaţă, vor fi plasate în izolare 150 de persoane, rudele elevilor şi profesorilor de la liceul de artă care au fost într-o excursie în Italia.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va convoca mâine Consiliul Suprem de Apărare a Ţării pe tema noului coronavirus şi a făcut apel la responsabilitate în gestionarea acestei crize din partea presei şi a politicienilor.