Important: Preot ortodox, despre incinerarea morților. Ce spune Biserica Ortodoxă Română 

Important: Preot ortodox, despre incinerarea morților. Zilele acestea, imediat după ce s-a aflat că jurnalista Cristina Țopescu va fi incinerată, s-au provocat foarte multe discuţii în lumea juriştilor, inclusiv a oamenilor de rând.

Important: Preot ortodox, despre incinerarea morților. Însă, acest subiect este mult mai complicat decât pare la prima vedere. Iată ce spune despre această problemă un preot ortodox, invitat la Pro TV. Acesta a explicat de ce Biserica Ortodoxă nu admite incinerarea și de ce acest lucru este un mare păcat.

Citește și: Moșii de iarnă sau Sâmbăta morților. Sărbătoare mare în Calendarul Ortodox

„Problema incinerării a provocat multe discuții în societatea românească. Nu e rău. Este important să se discute pe un teren cât se poate de onest și calm. Este un subiect delicat, într-un moment delicat, e vorba de moartea unui om…

A discuta cu multă lejeritate pe tema asta și sub mânie, cu tot felul de invective, a arunca tot felul de vorbe, este un moment neprielnic pentru așa ceva.

Propun celor care vor o dezbatere pe tema asta, să nu se folosească de momente de genul ăsta, în care un om moare, decide ceva și noi toți dorim să-i schimbăm decizia. Este ceva absurd. Dacă un om își dorește un lucru și menționează lucrul ăsta în testamentul său sau verbal față de apropiați, eu cred că este suficient să-i respectăm decizia fără a face o groază de discuții pe tema asta…

Isus nu a fost incinerat

Biserica ortodoxă, nu numai cea română, de pe mapamond, au aceeași viziune despre incinerare. Isus nu a fost incinerat. Noi avem o slujbă foarte dragă românilor. Se numește ”Prohodul” sau așezarea Domnului în mormânt. Noi nu facem decât să repetăm ce a făcut Isus… Dacă El ne-ar fi sugerat nouă să ne incinerăm am fi făcut lucrul acesta, dar nu l-a făcut”.

Se spune că după moarte, spiritul este cel care contează. Ce importanță are dacă trupul este înmormântat sau incinerat? La această întrebare, părintele a răspuns:

„Pentru noi, creștini ortodocșii, trupul chiar contează. Nu există o superioritate a sufletului față de trup. De ce? Noi la sfânta leturghie, în fiecare duminică, noi ne împărtășim cu un trup. Este trupul lui Isius ce înviat. E ceva ce Dumnezeu însuși a făcut. L-a făcut cu atâta dragoste pe om încât, spune Scriptura, că a pus mâinile și l-a făcut…Dumnezeu a făcut cu multă dragoste acest trup care noi poate îl disprețuim”…

De ce nu au parte cei incinerați de o slujbă?

„Biserica a hotărât lucrul acesta ca omul să înțeleagă că trupul lui e valoros, este un diamant de mare preț. Arderea înseamnă că poate îți este scârbă de trupul ăla, poate îți este silă?

Procesul acesta atât de firesc, a ne întoarce în pământul din care am fost luați, a putrezi, li se pare atât de scârbos încât am vrea să evităm lucrul acela”.

Pe final, acesta a discutat despre decizia Cristinei Țopescu, aceea de incinerare a trupului său.

„Omul acesta a decis un lucru. Trebuie să-i respectăm decizia. Omul acesta știa la ce se expune, știa ce urmează…

Lucrul acesta trebuie privit cu multă delicatețe. Îmi pare tare rău că vorbim despre lucrurile acestea doar în momente grele Când ar trebui să lăsăm ochișorii în jos și să spunem: Draga noastră, ai plecat dintre noi, dar noi ne vom ruga pentru tine și te vom păstra în memoriea și inima noastră așa cum ai fost.

Câți dintre noi știm ce culoare aveau ochii Cristinei? Nu ar fi mai corect să-i păstrezi ochii în sufletul său în semn că ai prețuit-o? că ți-a fost dragă, ai sunat-o când a avut nevoie, i-ai purtat de grijă? Acum, cuvintele sunt de prisos. Uneori e suficient o rugăciune și un respect profund față de ultimile dorințe ale omului respectiv”.