Ieşirea Marii Britanii din UE lasă o gaură uriașă în buget! Orbán: „Bugetul UE pe următorii şapte ani…”

Ieşirea Marii Britanii din UE lasă o gaură uriașă în buget! Bugetul UE trebuie aşezat pe baze echitabile, deoarece conceptul său de bază nu este corect, în condiţiile în care conţine unele modificări, potrivit cărora banii vor fi luaţi de la ţările mai sărace în beneficiul ţărilor bogate, a declarat, luni, premierul Ungariei, Viktor Orbán, la Bruxelles, după ce a purtat discuţii cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Într-o declaraţie acordată ziariştilor maghiari, Viktor Orbán a subliniat: „Toate chestiunile sunt încă deschise, printre care bugetul UE pe următorii şapte ani, migraţia, digitalizarea şi extinderea UE”.

Citește și: Lovitura dura pentru romani! Carmen Avram: "Va dau o stire proasta"

Premierul a mai menţionat că discuţiile avute cu preşedintele Consiliului European s-au axat în special asupra cadrului financiar multianual al UE pentru următorii şapte ani de, cu atât mai mult cu cât Charles Michel a convocat pe această temă un summit extraordinar al UE pentru data de 20 februarie.

“Ungaria nu şi-a prezentat încă cifrele naţionale privind bugetul, deoarece discuţiile nu au ajuns încă în această etapă. Proiectul bugetului UE prezentat nu schimbă cu nimic practicile rele din ultimii şapte ani. Proiectul conţine anumite nedreptăţi, cum ar fi faptul că în cazul fondurilor distribuite la Bruxelles cota parte a ţărilor mai sărace va fi de 5%. În procesul de asanare a nedreptăţii nu se prevede nici o îmbunătăţire”, a subliniat Viktor Orbán, care a adăugat: “Vor avea loc, probabil consultări cu ţările care – asemenea Ungariei – au probeme din cauza “bazelor morale, spirituale şi de principiu ale bugetului UE”. Pemierul a precizat că la summitul Grupului “Prietenii Coeziunii”, care a avut loc la nivel de şefi de guvern, sâmbătă, în Portugalia, a informat aceste ţări despre propunerile sale concrete în vederea restabilirii corectitudinii bugetului, ba mai mult, pe aceste propuneri le-a înmânat, luni, preşedintelui Consiliului Europei”, a precizat oficialul ungar.

Potrivit premierului, summitul din 20 februarie nu înseamnă că negocierile trebuie finalizate.

“Ar fi bine, dar, potrivit poziţiei Ungariei, calitatea bugetului UE este mai importantă, decât data adoptării acestuia”, a afirmat Orbán.

Bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027, subiectul principal al summitului UE convocat pentru 20 fefruarie, va împărţi pe cele 27 de state nembre ale UE din cauza priorităţilor divergente şi a ieşirii Marii Britanii.

Ieşirea Marii Britanii din UE înseamnă că vor rămâne mai puţini bani pentru ţările membre, în timp ce noua Comisie Europeană, condusă de Ursula von der Leyen, are în vedere alocarea unor sume mai mari pentru combaterea schimbărilor climatice şi migraţie, potrivit RRA.