Toate statele Uniunii Europene sunt chemate să se alăture acestei inițiative. Evenimentul va avea loc azi, în Parlamentul European.

Se împlinesc, iată, 80 de ani de la declanșarea celei mai mari catastrofe umanitare, Al Doilea Război Mondial, în urma căruia și-au pierdut viața zeci de milioane de oameni din nenumărate țări, pârjolite de foc.

Să nu uităm însă că tot în 1939, anulul în care a început războiul, se mai întâmplă ceva. E încheiat acel Pact de neagresiune între Germania nazistă și Rusia sovietică. Așa-numitul Pact între cei doi miniștri de Externe, de la Berlin și de la Moscova, Ribbentrop și Molotov.

Citește și: Atac la cancelar, situația a fost dezamorsată

Pactul avea o anexă secretă, în care cele două puteri își împart Europa. Astfel, României îi vor fi răpite, în 1940, Basarabia și Bucovina de Nord.

În 1940 rușii ne iau Bucovina de Nord, fără ca această regiune să fi făcut obiectul anexei Pactului.

Revenind în actualitate, azi se va petrece un moment plin de semnificații, la Bruxelles, așa cum aflăm de la agenția Mediafax. Va fi condamnat Pactul Ribbentrop-Molotov, ca parte a ceremoniei de comemorare a 80 de ani de la declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial.

Condamnarea acestui document odios nu poate să nu stârnească emoții și în România, având în vedere că în cazul țării noastre Pactul încă produce efecte, fiindu-ne în continuare înstrăinate Basarabia și Bucovina de Nord.

Dar măcar teoretic Uniunea Europeană va marca un moment care scoate în evidență o pagină de-a dreptul murdară a istoriei. Anume felul în care marile puteri pot trece peste capul țărilor mici, răpindu-le teritorii printr-o simplă semnătură.