Un ghid de prost gust se poate referi, de obicei la preferințe, manii, etc. Ceaușescu a trezit interesul multora, mai ales istorici și scriitori. Victoria Clark și Melissa Scott sunt două autoare americane care și-au aplecat atenția asupra…meselor lui Ceaușescu.

Nu numai ale lui. Cele două vorbesc într-o carte publicată în 2014 despre ce mâncau dictatorii. Cartea se numește “Cinele dictatorilor: Un ghid de prost gust pentru ospătarea tiranilor” (“Dictators’ Dinners: A Bad Taste Guide to Entertaining Tyrants”). Este vorba despre manierele dictatorilor lumii la masă și viciile lor alimentare. Plus fricile lor legate de intoxicații. Ori de otrăviri. Creativitatea autoarelor americane a mers și un pic mai departe. Respectiv au inclus și rețete în carte.

Ghid de prost gust – Ce le place oamenilor

Citește și: Dialogul dintre Ceausescu si Arsenie Boca. Dupa zeci de ani, o nepoata s-a decis sa vorbeasca

În plus, Business Insider selecta nu demult din cartea lor gusturile mai multor lideri nemiloși. Și evidenția ceea ce place publicului. Acesta este adevărul, oamenilor le place să citească despre mâncărurile preferate ale dictatorilor și mofturile lor. S-a mai vorbit despre această carte, nu e ceva nou. Nou rămâne gustul oamenilor de a citi mereu și mereu despre așa ceva. Și e normal, deoarece așa ceva pare greu de crezut, însă e adevărat. Mai ales când e vorba despre Ceaușescu gustul (că tot vorbim despre mâncare) publicului se ascute. Specialiştii afirmă că gusturile unora dintre ei ar reflecta un psihic oarecum instabil. Oricum ar fi, Ceauşescu în deplasări îşi lua mâncarea de la Bucureşti. Și numai dacă îl măcina vreo poftă, din senin, era trimisă o echipă.

Echipa de șoc a mâncării

O echipă formată în primul rând din bucătar – pentru verificarea calităţii produsului). Apoi din medic – pentru eventuale analize ale produsului şi securist – pentru intervenţia în cazul unor incidente. O adevărată echipă de șoc a mâncării.

Dar acolo, în beciurile “casei Ceaușescu” se aflau piesele de rezistență. Care se puneau pe masă și atunci când Ceaușescu își serba ziua de naștere, căci de ziua de Sfânt nu poate fi vorba…Se puneau pe masă musaca de legume, cu ou și smântână – tare mult îi mai plăceau, piftie și saramură de crap – iar preferatele lui, gătite în mod tradițional românesc. În afara meselor festive, fostul președinte mai mânca, destul de des, friptură și salate cu roșii, ceapă și brânză. În rest, de la lume adunate și înapoi la lume date. De exemplu, în afara a ce au scris cele două autoare din SUA, mai aflăm din diverse surse că ouăle se numărau printre preferatele sale. Și că era mare amator de caviar, iaurt și vânat. De asemenea, aprecia o băutură bună. După moartea sa au fost găsite aproximativ 1.150 de sticle de vin, votcă, vişinată şi şampanie. Unele provenind din foste ţări comuniste şi state nord-africane, altele fiind făcute chiar în beciurile “casei Ceaușescu”.

Cam atât deocmadată, până mai ies la iveală și alte lucruri bune de mâncat pentru dictatori…