Scandalul în București e mare cât casa, legat de lipsa căldurii și apei calde în sute de blocuri, în spitale și în alte instituții publice.

Și asta după ce mai multe conducte de alimentare cu energie termică au cedat.

Situația e deja prezentată pe toate ariile de comunicare. Mai multe sectoare din București au probleme, între care 1 și 6 sunt cele mai vitregite.

Pe acest fond, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a postat cu mai puțin de o oră în urmă un mesaj pe propria pagină de socializare în care critică vehement modul în care s-a făcut rectificarea bugetară, și că Bucureștiul nu a primit suficienți bani.

Citește și: Ultimă oră! Gabriela Firea a făcut anunțul: „Anunțarea suspendării cursurilor...”

”Condamn ferm abordarea ministrului finanțelor, Florin Vasile Cîțu, care a împărțit banii publici la rectificarea bugetară după un singur criteriu: să răspundă strict intereselor politice.

Îl somez pe domnul Cîțu să nu abuzeze de funcția pe care vremelnic o detine, împărțind banii publici ai românilor în mod discretionar.

Ne vom apara si in instanta, daca va fi necesar.

Rectificarea aprobată ieri de Guvern îi condamnă pe bucureșteni la lipsa de finanțare a unor servicii publice de maximă importanță.

Nu voi permite ca lucrurile să rămână așa. Cetățenii trebuie să cunoască adevărul.

Mă ofer să îi fac cadou domnului ministru, pentru început de mandat, un curs de management performant în administrație, pentru că declarațiile dumnealui arată clar că are nevoie să stăpânească noțiunile de bază ale procedurilor administrative.

Nu cerem banii nimănui, solicitam banii bucurestenilor, pe care acestia îi plătesc prin impozite si taxe. Si contribuie cu 25% la PIB-ul tarii.

Primaria Capitalei este singura din tara care nu incaseaza impozite si taxe locale, acestea mergand catre cele sase sectoare. Prin lege, bugetul PMB este alimentat de la Ministerul de Finante, din impozitul pe venit”, a scris Gabriela Firea.

Ca atare, din ce înțelegem, Bucureștiul nu dispune de banii necesari inclusiv pentru reparațiile sau pentru înlocuirea conductelor de termoficare, mare parte din ele vechi de o jumătate de secol.

Unele dintre conducte au ieșit din garanție imediat după 1990 și niciun primar al Capitalei nu s-a îngrijit în acești ani de rezolvarea acestei probleme. Tot mai acută în prezent.

Tot ce rămâne e bătălia politică. Numai că bucureștenii nu se pot încălzi cu mesaje, indiferent din partea cui vin.