Rusia şi China lucrează împreună la un vaccin împotriva noului coronavirus, iar Beijingul a trimis Moscovei genomul acestuia, a anunţat astăzi Consulatul rusesc din Guangzhou.

Virusul continuă să se răspândească cu viteză, iar în ultimele 24 de ore numărul persoanelor infectate a ajuns la 6.000, cu 1.500 mai mult decât la precedentul bilanţ, iar cel al deceselor la 130.

Tot mai multe companii aeriene, între care British Airways şi grupul indonezian Lion Air, au anunţat că şi-au suspendat sau urmează să suspende zborurile către China şi, de asemenea, se fac eforturi pentru repatrierea cetăţenilor din ţări terţe.

Citește și: Bilanț îngrijorător! 110 țări sunt afectate de virusul COVID-10. Ce spune OMS?

Statele Unite şi Japonia au început deja să îşi evacueze cetăţenii din oraşul Wuhan, epicentrul epidemiei, iar Franţa trimite mâine avioane pentru cetăţenii săi.

Ministerul Transporturilor a anunțat în această dimineață că mai multe avioane vor pleca astăzi către China pentru a repatria, începând de mâine, cetățeni francezi și europeni. Pentru această operațiune au fost mobilizate avioane militare folosite în general pentru transportul trupelor.

Ministerul Sănătății a precizat că primele avioane cu echipe medicale la bord vor aduce la Paris, până la sfârșitul săptămânii, în jur de 250 de francezi și alți 100 de europeni, numai persoane sănătoase și care nu prezintă simptome ale contaminării cu coronavirusul vor fi repatriate.

Chiar și așa, o dată ajunși în Franța, după 10 ore de zbor, ei vor fi plasați obligatoriu în carantină, în spații special amenajate, în apropierea unor spitale pariziene și vor fi supravegheați medical timp de 14 zile, cât durează perioada de incubație a acestui virus, a precizat ministrul francez al sănătății.

În orașul Wuhan și din împrejurimi se află mai multe întreprinderi franceze care și-au delocalizat activitățile și au detașat acolo personal. Potrivit estimărilor, în regiune ar fi aproximativ 1.000 de cetățeni francezi, însă sunt destui care nu consideră necesar să se întoarcă acasă.

Ei spun că autoritățile chineze controlează foarte bine situația și că nu se simt în pericol. În Franța a fost confirmat aseară un al patrulea caz de contaminare cu coronavirus. Este vorba de un turist chinez, în vârstă de 80 de ani, care se află în stare severă, în secția de reanimare a unui spital din Paris, informeaza Rador.