Priviți cu atenție această imagine. Veți spune, de la început, ca un impuls nepreocupat, că un om citește ziarul. Ei, și?!

Abia de acum înainte se va contura imaginea. Am să vă spun că a fost realizată în 1917, la Varnița, între Mărășești și Oituz.

Era o perioadă de acalmie pe front, înaintea marilor bătălii care aveau să zdruncine din temelii pământul românesc.

Soldații noștri se îngrijeau de cele lumești, acolo, pe linia frontului, după ce puseseră arma de-o parte. Unul dintre ei, poftim de vedeți, era curios de mersul lumii. Și citea. Ziarul.

Poate că, într-un exercițiu al imaginației, cititorul de gazetă de atunci, din 1917, m-ar întreba, curios, de ce sunt atât de mirat că el citește.

Citește și: Traian Basescu si imaginea care s-a viralizat instant! A strans mii de aprecieri intr-un timp record

Eu, la rându-mi, i-aș spune așa. Cum să nu mă mir, când s-a spus de atâtea ori că Armata Română, în Primul Război Mondial, era o armată de țărani, cu preponderență?!

Da, de țărani. Și, tot conform prejudecăților, țăranii aceștia, în marea lor majoritate, ar fi fost și analfabeți.

Ei, uite că nu e așa. Chiar deloc așa. O demonstrează această fotografie-document aflată în arhiva Muzeului Militar Național ”Regele Ferdinand I”.

Se luminaseră și țăranii noștri, și întreg norodul, de oriunde ar fi fost el, de la oraș, de la sat, de când marele reformator al învățământului românesc, Spiru Haret, a purces la ceea ce s-a numit luminarea prin carte a întregii țări.

Cursuri de alfabetizare au fost realizate în toate colțurile, ba chiar se cunoaște fenomenul dascălilor care mergeau benevol în sate și organizau cursuri pentru toate vârstele, de la copii până la adulți.

Acolo unde era talpa neamului nostru, în sate, se înființează biblioteci populare, cercuri culturale și șezători. Toate acestea au scos din întunericul neștiinței până și ultimul cătun.

Poate că azi ni se pare ciudat felul în care s-a procedat atunci. Azi, când școlile sătești sunt desființate, iar copiii țăranilor sunt obligați să meargă zeci de kilometri, zilnic, de acasă până la școală, de cele mai multe ori singuri, pe jos.

Fotografia de față, a soldatului român, cel mai probabil un țăran, care citește ziarul, în 1917, e mai mult decât o simplă imagine…