Fost jurnalist, pus la zid de Centrul pentru Jurnalism Independent. Îi poate afecta întreaga profesia

Fost jurnalist, pus la zid. După ce Moise Guran, politician și fost jurnalist pe teme economice, în vârstă de 45 de ani,a anunțat că renunță la cariera din televiziune pentru a se alătura proiectului USR-PLUS, acesta a fost averizat de Centrul pentru Jurnalism Independent. Această decizie luată de fostul jurnalist poate afecta întreaga breaslă a jurnaliștilor.

Fost jurnalist, pus la zid: Situația lui Moise Guran ne aduce încă o dată în momentul în care devine esențial să discutăm despre standardele și normele etice ale profesiei

Citește și: Concurenții Asia Express, părăsiți într-o piață de pește înainte de începerea cursei

„Principala armă și protecție a jurnalistului este credibilitatea lui, credibilitate care se câștigă în ani și se pierde într-o secundă. În situațiile în care jurnalistul se bucură de notorietate, acțiunile lui pot afecta întreaga profesie. Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) consideră că situația lui Moise Guran ne aduce încă o dată în momentul în care devine esențial să discutăm despre standardele și normele etice ale profesiei”, a transmis Centrul pentru Jurnalism Independent.

Moise Guran a ajuns în această situație după ce a menționat că, din toamna anului 2018, a lucrat cu USR-PLUS la programe și, în același timp, a fost și jurnalist. Acesta a mai precizat că în opinia sa ce a făcut nu este conflict de interese.

„Jurnalismul și activitatea politică sunt două meserii incompatibile. Jurnalistul își informează publicul după ce verifică informațiile și se asigură că ele prezintă toate punctele de vedere implicate. Mandatul jurnalistului este interesul public – binele general al cetățenilor. Politicianul și consultantul politic au ca principală loialitate partidul pe care îl reprezintă sau care i-a angajat. Mandatul celor implicați politic este interesul partidului politic.

Codul Deontologic Unificat menționează că „pentru a evita conflictele de interese, se recomandă ca jurnalistul să nu fie membru al vreunui partid politic”. De asemenea, mai prevede și că, „în exercitarea profesiei şi în relaţiile pe care le întreţine cu autorităţile publice sau cu diverse persoane juridice de drept privat (societăţi comerciale, fundaţii, asociaţii, partide etc), jurnalistului îi sunt interzise înţelegeri care ar putea afecta imparţialitatea sau independenţa sa”.

Asemenea conduită afectează nu doar o persoană, ci schimbă percepția publicului

Asemenea conduită afectează nu doar o persoană, ci schimbă percepția publicului asupra întregii profesii. Într-un moment în care societatea românească are nevoie atât de jurnaliști care își fac meseria cu onestitate, cât și de politicieni care să se lupte pentru binele cetățenilor, considerăm că este vital ca cele două domenii să rămână clar delimitate”, a transmis CJI, potrivit b1.ro.