Fondul Monetar Internaţional a anunţat că va acorda o sumă imensă pentru lupta cu noul virus apărut în China, in contextul în care epidemia de coronavirus se extinde în lume, iar în ultimele ore au apărut sute de noi cazuri în Europa.

Ultimele ţări care au înregistrat îmbolnăviri sunt Polonia şi Ungaria, dar şi în instituţiile europene de la Bruxelles două persoane au fost contaminate. Italia rămâne cea mai afectată ţară europeană şi a decis să închidă şcolile în următoarele două săptămâni şi să anuleze evenimentele publice, inclusiv meciurile de fotbal.

Citește și: Bilanț îngrijorător! 110 țări sunt afectate de virusul COVID-10. Ce spune OMS?

O analiză a agenţiei France Presse arată că aproape 300 de milioane de elevi din 13 ţări ale lumii nu merg la şcoală din cauza coronavirusului.

După China, cu peste 3.000 de morţi, Coreea de Sud a anunţat în această dimineaţă 145 de noi cazuri, totalul îmbolnăvirilor apropiindu-se de 6.000. Peste Ocean, în Statele Unite, sunt 80 de cazuri de îmbolnăvire şi 11 decese. În California a fost decretată stare de urgenţă.

Fondul Monetar Internaţional a anunţat că va acorda 50 de miliarde de dolari pentru lupta cu noul virus apărut în China.

 

Fondul Monetar Internaţional (FMI) este o instituţie financiară internaţională care reuneşte 189 de ţări membre, înfiinţată în 1945, în urma Conferinţei monetare şi financiare a Naţiunilor Unite de la Bretton Woods (SUA). FMI are ca principale obiective promovarea cooperării monetare internaţionale, facilitarea expansiunii şi creşterii echilibrate a comerţului internaţional, promovarea stabilităţii cursurilor de schimb, furnizarea de asistenţă în scopul creării unui sistem multilateral de plăţi şi punerea la dispoziţie a resurselor sale ţărilor membre care se confruntă cu dezechilibre ale balanţei de plăţi. În atingerea acestor obiective, FMI îndeplineşte 3 funcţii principale: supraveghere, creditare şi asistenţă tehnică. De la înfiinţarea sa, scopurile urmărite de FMI au rămas neschimbate, dar operaţiunile sale, care includ supravegherea şi asistenţa financiară şi tehnică, au evoluat pentru a răspunde cerinţelor economiei mondiale în schimbare.

Directoarea Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a anunţat un pachet de 50 de miliarde de dolari pentru combaterea epidemiei de coronavirus. Banii vor fi disponibili imediat ţărilor sărace şi celor emergente. 10 miliarde dedicate ţărilor sărace se vor acorda fără nicio dobândă.

Kristalina Georgieva: ”Ceea ce facem acum este să examinăm care sunt nevoile financiare ale fiecărei ţări şi să ne angajăm în discuţii cu aceste ţări, pentru a ne asigura că ştiu de existenţa acestor resurse şi de faptul că putem răspunde imediat nevoilor lor.”

La Capitoliu, Camera Reprezentanţilor a aprobat un pachet de urgenţă de 8 miliarde de dolari pentru combaterea coronavirus, în mijlocul îngrijorărilor din ce în ce mai mari cu privire la răspândirea epidemiei în SUA. Rezoluţia Camerei ar urma să intre astăzi în dezbaterea Senatului, în contextul în care California a devenit ieri al doilea stat american care a anunţat un deces cauzat de coronavirus.”