Aproximativ 15.000 de români care merg în vacanțe pe litoral, reprezentând doar un procent (1%) din totalul turiștilor de la Marea Neagră, ies din stațiuni pe durata sejurului pentru a merge în excursii organizate în împrejurimi, arată un studiu al litoralulromanesc.ro.. Dintre cei care pleacă în excursii, cei mai mulți preferă Delta Dunării.

“Deși sunt încă foarte puțini cei care ies din stațiuni pentru excursii organizate, numărul acestora a crescut de câteva ori în ultimii cinci ani, în primul rând pentru că au apărut astfel de oferte, dar și datorită promovării lor printre turiști. Cu ani în urmă, puținii turiști care ieșeau din stațini în timpul vacanței o făceau pe cont propriu . Numărul celor care pleacă în excursii este încât mic, iar asta se explică, în primul rând, prin obiceiul de consum al turiștilor români, care preferă să petreacă sejurul exclusiv la plajă și nu sunt dispuși să aloce timp și bani pentru alte activități. Cu totate acestea, mai sunt și alte cauze obiective, cum ar fi bugetul de vacanță redus pe care-l alocă majoritatea celor care ajung la mare și, nu în ultimul rând, faptul că până acum 2-3 ani oferta pentru astfel de activități era destul de redusă. Cu toate acestea, am observat că există o tendință de formare a unui nou tip de turist, mult mai preocupat de explorarea destinației în care ajunge, orientat către aventură și experiență”, a declarat Ionuț Nedea, directorul LitoralulRomanesc.ro

Citește și: Apocalipsa a ales Romania? Știrea care lovește mai tare ca nucleara!

Turiștii care primesc vouchere de vacanță le pot folosi și pentru excursii, și chiar au făcut-o, atâta vreme cât pachetul pe care îl achiziționează include și cazare. Excursiile organizate se fac în regim all-inclusive, cu autocar clasificat și cu ghid însoțitor vorbitor de limbă engleză, în prețul excursiei fiind cuprinse intrările la obiective, masa de pranz și cina, degustări de vinuri dobrogene și programe artistice.

De departe cea mai căutată excursie este cea spre Delta Dunării. Avantajul natural al Rezervației Biosferei Delta Dunării cu greu poate fi întrecut de o altă destinație din Dobrogea.

Cea mai mare parte a turiștilor care pleacă în excursii în afara stațiunilor este reprezentată de categoria +40 ani, dar sunt și turiști mai tineri care încep să caute astfel de experiențe. Cei mai mulți turisti vin din Mamaia – 55%, urmeaza Mangalia (împreună cu stațiunile din sud) – 20%, Eforie Nord si Sud – 10%, restul din celelalte statiuni.