Excesul de cafea duce la osteoporoza pentru ca ”grabeste” eliminarea calciului din organism. Medicii atrag atentia ca excesul de cafea poate provoca si alte probleme de sanatate, cum ar fi cresterea tensiunii arteriale sau aparitia starilor de iritabilitate, precum si insomnia, dependenta sau problemele digestive.

Consumata cu moderatie (cel mult doua cani pe zi), cafeaua ”aduce” energie si putere de concentrare.

Dar excesul de cafea este unul dintre factorii care contribuie la eliminarea calciului din organism. Iar asta provoaca fragilitatea oaselor si incidenta fracturilor.
Structura interioara a oaselor seamana cu cea a unui fagure de miere. Osteoporoza largeste spatiile din interiorul ”fagurelui”, iar peretii acestuia devin mai subtiri.

Citește și: Laura Cosoi are probleme de sănătate. Vedeta trece prin momente neplăcute: „ Am dureri...”

Alte probleme pe care le aduce excesul de cafea sunt:

Dependenta de cafea
”Desi cartile de specialitate nu precizeaza existenta acestui tip de dependenta, din ce in ce mai multa lume foloseste expresia, bazandu-se pe propria experienta si pe experimentele facute de ei sau de apropiatii lor” se arata pe site-ul oficial al Universitatii de Medicina si Farmacie din Craiova.

Anemia feripriva
Consumul de cafea poate duce la anemie feripriva. Cafeaua interfereaza cu absorbtia de fier!

Probleme gastrointestinale
Cafeaua poate deteriora mucoasa organelor gastrointestinale.
Consumul de cafea nu este recomandat persoanelor cu gastrita, colita si ulcere.

Tulburarea anxioasa indusa de cafeina
Elementele esentiale ale tulburarii anxioase induse de o substanta sunt simptomele anxioase proeminente (transpiratie, tremurături, bătăi de inimă rapide, dificultăti în respiratie, greată, lesin, dureri toracice, palpitatii) care sunt considerate a fi efectele directe ale unei substante.

Interactiunea cu medicamentele
Cafeina in combinatie cu unele medicamente pot afecta ficatul si functionarea acestuia.

Efecte asupra gravidei
Moleculele de cafeina sunt suficient de mici pentru a penetra placenta si aluneca in circulatia sangelui copilului. Spre deosebire de adulti, organele si sistemele fetusilor nu sunt pe deplin functionale, prin urmare, nu pot metaboliza totalmente cafeina si nici nu o pot elimina.

Aflati mai multe aici