Este oficial! Mii de români așteaptă o șansă la viață. De ce scade de la an la an numărul donatorilor

Este oficial! Mii de români așteaptă, în acest moment, o a doua șansă la viață pe listele pentru transplant, dar numărul donatorilor de organe scade de la an la an.

Potrivit datelor Agenţiei Naţionale de Transplant, în 2018 au fost doar 65 de donatori. Acest număr este extrem de scăzut. Mai puţin de patru la un milion de locuitori, este pus pe seama mentalităţii oamenilor.

Oficial, există puţine unuități sanitare, în ţara noastră, care se ocupă de prelevarea de organe. O veste minunată vene totuși de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Bistriţa. Acesta  a fost acreditat de Ministerul Sănătăţii pentru astfel de operaţii, însă medicii de aici spun că ar fi necesară şi o campanie de conştientizare, informează Rador.

Citește și:

Spitalul Județean de Urgență Bistrița a intrat abia acum pe lista unităților medicale acreditate. Managerul, Gabriel Lazany, a oferit mai multe amănunte: „Din păcate, noi la nivel național nu avem o mentalitate și o cultură, încă nu suntem pregătiți pentru așa ceva și chiar le-am propus celor de la Agenția Națională de Transplant să fie un film la nivel național pentru a putea fi prezentat aparținătorilor – de multe ori succesul depinde de persoana care prezintă cazul. Şi atunci să facă ceva la nivel național”, a spus Gabriel Lazany.

Românii care vor să își dea acordul, încă din timpul vieții, pentru prelevarea de organe, se pot înscrie în Registrul Național: „Procedura pentru a deveni donator, te duci dai o declarație notarială că eşti de acord ca în cazul în care ești în moarte cerebrală să îţi fie prelevate organele, atunci nu se mai cere acceptul familiei și aparținătorilor. Declarația respectivă se transmite la Agenția Națională de Transplant, eşti înregistrat în registrul donatorilor.

Citește și:

Gabriel Lazany a mai spus „că în țări precum Austria prelevarea de organe se face automat, fără acordul familiei, iar în Spania aparținătorii trebuie să își dea acordul, indiferent de situație”.