Efectele incredibile ale îmbrățișărilor au constituit întotdeauna una dintre lecțiile de viață.  Lecții dă toată lumea: de parenting, de social media, de orice. Unele sunt mai bune, altele nu, altele se țin minte etc. Important e că sunt lecții.

“Am citit tot felul de articole și cărți despre emoțiile copiilor și despre cum îi putem ajută să și le stăpânească. Cred totuși că cea mai bună carte dedicată copiilor, dar care are și sfaturi pentru părinți pe acest subiect, este <Caietele Filliozat: Emoțiile> de Isabelle Filliozat. Așa am aflat și eu care sunt efectele unei îmbrățișări făcute cum trebuie!”.

Citește și: Drama Andreei Marin! Vedeta este devastata: „Dacă închid ochii, o simt fizic!”

Te-ai aștepta ca acest lucru să fie spus de cineva care activează în domeniul parentig-ului, opri care este coach pe diverse probleme. Ei bine nu, toate acestea le scrie Dana Rogoz (cunoscută publicului larg și acum drept Abramburica) pe blogul ei. Dana este entuziasmată de descoperirea acestei cărți. Care nu e tocmai o carte, ci mai mult un caiet cu activități, cu autocolante, desene, jocuri și sfaturi foarte bune atât pentru copii, cât și pentru părinți. “Dar este scris cu umor, așa că pe Vlad (n.r. – fiul ei) îl amuză teribil. Și uneori efectiv rade cu lacrimi când îi citesc. A făcut de plăcere toate activitățile propuse. Prin care a ajuns să înțeleagă mai bine cum stă treaba cu emoțiile astea, care-l stăpânesc din când în când. E recomandată pentru 5+, dar noi o avem de vreun an și tot revenim la ea din când în când”.

Efectele incredibile ale îmbrățișărilor – Cât trebuie să dureze

Unul dintre cele mai bune sfaturi, care a impresionat-o în mod deosebit, este cel legat de îmbrățișare. “Am mai citit (și am vorbit și aici pe blog) că e bine să o faci când el are un tantrum, de exemplu”, scrie Dana Rogoz. Pentru cei dintre dumneavoastră care se întreabă ce e acela un tantrum, aflați că e o problemă comportamentală comună în cazul copiilor mici. Care își exprimă furia târându-se pe podea, țipând, lovind ce le iese în cale. Ce mai, e criza de personalitate a copiilor.

“Acest caiet vine cu mai multe explicații legate de îmbrățișarea magică. De exemplu, te atenționează că o îmbrățișare este eficientă atunci când durează douăzeci de secunde! Pare foarte mult, într-adevăr, iar asta poate să facă un părinte care nu a primit îmbrățișări în copilărie. Să se simtă inconfortabil, să bată în retragere, chiar dacă e vorba de copilul lui. Dar îți explică că e important să dureze atât și nu mai puțin, pentru că 20 de secunde durează ca oxitocina să inunde creierul. Și să alunge stesul. Iar oxitocina e hormonul ăla bun care ne ajută să fim atenți unii la ceilalți. Să ridicăm între noi punți și nu ziduri, hormonul dragostei, al tandreții și al socializării”. Așadar, după o îmbrățișare corespunzătoare de 20 de secunde, copilul va putea să se întoarcă la activitățile sale cu rezervorul plin. “Și la fel și noi!”, își încheie Dana pledoaria ei pentru îmbrățișarea copilului.

Dana Rogoz și fiul ei