Dr. Mihaela Bilic: ”Dragi părinți, încercați să vă folosiți bunul-simț și propriile instincte când vine vorba de meniul copiilor”

Pe pagina sa de socializare, Mihaela Bilic le-a oferit sfaturi pretioase parintilor in legatura cu alimentatia copiilor! Nutritionista a dezvaluit cum pot dezvolta copiii o relatie fireasca cu mancarea.

Potrivit spuselor sale, secretul consta in moderatie! Iata ce trebuie sa faci, ca parinte, astfel incat micutul tau sa manance sanatos, sa fie echilibrat, si, cel mai important, sa nu simta privatiunile.

”Tot despre copii

Pentru că alimentația copiilor continuă să țină capul de afiș în materie de știri, se vede treaba că subiectul e departe de a fi clarificat. Auzeam pe un post de radio național (din păcate) o doamnă așa-zisă nutriționist care făcea recomandări așa-zis savante despre ce și cum să mănâce copiii. Am aflat și eu cu stupoare că cică n-ar fi voie să pui într-un sandviș mezeluri și brânzeturi la un loc. Faptul că madam specialistă a desființat existența banalului sandviș cu șuncă și cașcaval pe care omenirea îl mănâncă de secole, e dincolo de orice comentariu.

Citește și: Nutritionist celebru: "Nu s-a inventat nimic mai echilibrat in materie de nutritie"

De comentat este faptul că astfel de personaje apar nestingherite în mass-media națională, fără ca pe nimeni să deranjeze aberațiile cu care este intoxicată populația. Dragi jurnaliști și oameni de presă, un pic de discernământ când vă alegeți sursele de informare și invitații, din nebăgare de seamă puteți face mult rău ascultătorilor/privitorilor/cititorilor.

Acum înapoi la copii, pentru că ei sunt în final destinatarii nevinovați a tuturor experimentelor alimentare. Dacă mănâncă dulciuri nu e bine (au zahăr), dacă mănâncă pâine iar nu e bine (are gluten), dacă beau lapte tot nu e bine (are lactoză). De mezeluri, carne și grăsimi nu mai vorbim, și ele trebuie evitate-așa că în final tot ce le este permis sunt verdețurile și semințele, de parcă ar fi păsărele, nu pui de om.

Dragi părinți, încercați să vă folosiți bunul-simț și propriile instincte când vine vorba de meniul copiilor, nu căutați să le creeați o dietă specială, indiferent cât de sănătoasă și ferită de rele vi se pare. Important e ca un copil să simtă apartenența la un grup, la o familie, și asta înseamnă să facă ce fac ceilalți, nu să fie diferit/izolat/tratat special.

Mâncarea nu trebuie să fie perfectă, ci doar adaptată vârstei lui ca dimensiune a porției. Și da, sunt de acord, în familiile cu copii ar fi minunat dacă ar exista mâncare gătită și dacă masa ar fi luată împreună măcar o dată în zi. Cât despre ce se întâmplă înafara casei, relativizați: important este ca în 80% din timp alegerile alimentare ale copilului să fie supravegheate și aprobate de voi, în restul de 20% din timp nu se poate întâmpla nimic atât de grav încât să perturbe echilibrul nutrițional al celui mic.

Nu contează dacă copilul mănâncă din când în când “prostii” de genul chips-uri, croissant, biscuiți, batoane de ciocolată, adică tot felul de produse ambalate în pachețele atrăgătoare- ele sunt bogate în calorii, nicidecum otrăvitoare. Nu vă faceți iluzii crezând că migdalele neprăjite pe care le propuneți voi sunt o gustare mai potrivită, veți fi surprinși să constatați că îngrașă mai tare!

Important este ca educația alimentară a unui copil să fie formată natural și sănătos în cadrul familiei, prin practicarea împreună a tuturor obiceiurilor corecte ce țin de mâncare, de la atmosfera și ritmul meselor, la dimensiunea porției și la diversitatea din farfurie. Diferența dintre alimentele de bază (care se consumă zilnic) și cele facultative (care se consumă rar, opțional, în cantitate mică) se face tot în copilărie și în familie.

Depinde de voi, părinții, care este “normalitatea” în care copilul vostru crește. Și pentru că copiii sunt oglinda părinților, ajutați-l să oglindească o relație pozitivă și echilibrată cu mâncarea, fără interdicții și frici alimentare, fără cure de slăbire și alimente tabu. O normalitate în care banalul sandviș cu șuncă și cașcaval să poată exista. Indiferent ce spun nutriționiștii!

P. S. Intre timp am aflat că “nutriționista” cu pricina a fost prezentă săptămâna trecută și la Observator, jurnalul Antenei 1. Sper din suflet că producătorii emisiunii nu știau că dânsa este doctor în științe inginerești, deci neîndreptățită să ne dea sfaturi despre murături.”, a transmis Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.