Exceptand gustul și aroma datorate de cele mai multe ori plăcintelor din bucătăria bunicii, dovleacul are și o mulțime de avantaje pentru sănătate și poate fi consumat atât sub formă de suc, cât și sub formă de supe, salate sau garnituri.

Un beneficiu adesea neglijat este acela că dovleacul este o sursă ideală de fibre alimentare, este sărac în grăsimi și calorii și, prin urmare, un aliment indicat mai ales pentru scăderea în greutate.

Pulpa de dovleac este bogată în vitaminele A, 100 de grame de dovleac conținând circa 200% din necesarul organismului, vitamină esențială sănătății vederii și doar 26 de calorii. Un studiu realizat la Kansas State University demonstrează faptul că vitamina A reduce considerabil riscul apariţiei emfizemului pulmonar, mai ales la fumătorii pasivi. Alte vitamine și minerale care se găsesc în dovleac sunt C (întărește sistemul imunitar), E și K, sodiu, potasiu, magneziu, luteină și riboflavină. Semințele ajută la eliminarea paraziților intestinali și stimulează activitatea rinichilor.