14 persoane, între care doi cetăţeni germani, soţ şi soţie, au fost trimise în judecată de DIICOT în dosarul tinerilor germani ţinuţi în sclavie într-un centru din localitatea Vişeu de Sus, în judeţul Maramureş.

Tinerii germani care aveau diverse probleme de comportament şi consum de substanţe erau trimişi în România în vederea recuperării şi reintegrării sociale, însă odată ajunşi acolo, ei erau supuşi unor tratamente degradante şi umilitoare.

Diana Surdu, reporter Rador: – Procurorii spun că, între martie 2014 – August 2019, soții Schuman, împreună cu un cetățean român, au constituit un grup infracțional organizat pentru a trafica mai mulți tineri de naționalitate germană, cu vârste între 12 și 18 ani, sub paravanul desfășurării unor activități autorizate de servicii educative vizând recuperarea și reintegrarea socială.

Tinerii au fost supuși unor tratamente profund abuzive

Citește și: Mircea Badea, despre SENTINTA din dosarul Colectiv: "Tot universul e vinovat ca au dat unii cu artificii"

Exploatare prin muncă, iar împotriva lor s-au folosit metode brutale traumatizante, violență fizică extremă în mod repetat, amenințări, lipsire de libertate, încarcerare, supunerea la rele tratamente și umilitoare, privarea de tratamente medicale, privarea de continuare a studiilor.

Anchetatorii mai arată că acest centru este situat pe un vârf de deal, într-o zonă izolată, iar pe timp de iarnă, copii erau practic izolați, depinzînd exclusiv de angajații centrului pentru eventuale deplasări în afara acestuia.

DIICOT precizează că la dosar există probe că inculpații, profitând de programele de integrare socială finanțate de statul german, au folosit cea mai mare parte a acestor fonduri în alte scopuri decât cele dedicate, însușindu-şi sume de bani în mod ilicit. Dosarul se va judeca la Tribunalul Maramureș.