Azi e o zi mare pentru țara noastră. Președintele României, Klaus Iohannis, se întâlnește cu omologul său american, Donald Trump. Conform datelor oficiale, agenda discuției este foarte încărcată. Există însă și un detaliu de care trebuie ținut seama.

Liderul american urmează să primească, oficial, invitația de a vizita România. Ne putem închipui că nu e vorba numai de un cuvânt aruncat în vânt, ci de un protocol care are la bază ceva special. Anume că Trump are de gând să ajungă în partea aceasta a Europei.

La un nivel atât de mare, nu lansezi în van o astfel de invitație. Ca atare, a-l vedea pe liderul Lumii Libere la București nu pare deloc ceva ieșit din comun ori de domeniul fantasticului.

Citește și: Alertă de coronavirus în București. Au fost confirmate încă opt cazuri

Până la urmă Trump va fi pe teritoriul unui partener strategic, așa cum este România pentru SUA.

Ca atare, autoritățile din București ar trebui să ia în considerație acest aspect. Orașul să se pregătească pentru oaspete de seamă.

Ceea ce știm clar, din agenda vizitei în SUA a lui Klaus Iohannis este că acesta va fi primit azi la Casa Albă, la ora 21, ora României.

Vor fi atât convorbiri între patru ochi, în Biroul Oval, cât și discuții în prezența celor două delegații oficiale.

Vizita lui Klaus Iohannis în SUA marchează un anume context pentru țara noastră. În 2019 se împlinesc 30 de ani de la căderea comunismului și 15 ani de când facem parte din NATO.

“Este o întâlnire pe care am dorit-o şi eu şi preşedintele Trump de ceva timp.

Sunt chestiuni extrem de importante care trebuie discutate şi reiterate: Parteneriatul strategic, aspecte de securitate, NATO şi alocarea a 2% din PIB, relaţia economică aflată în creştere, relaţia pe energie.

Vor fi şi discuţii în legătură cu înzestrarea Armatei, faptul că suntem împreună în Afganistan şi chestiuni care trenează, precum Visa Waiver. Aici trebuie să se mişte un pic lucrurile”, a declarat Iohannis înaintea acestei vizite, după cum remarcă Agerpres.