Donald Trump, lovitură grea într-un proces celebru! Sentință definitivă

Casa Albă a salutat astăzi achitarea lui Donald Trump în procesul declanșat în Senatul american. Apreciind că şeful Administrației este “pe deplin nevinovat” și a denunțat ceea ce a numit “vânătoarea de vrăjitoare”, orchestrată de adversarii săi democrați.

Donald Trump, lovitură gra într-un proces celebru!  Democrata Nancy Pelosi, președinta democrată a Camerei Reprezentanților, a apreciat că Trump rămâne “o amenințare la adresa democrației americane”. Aceasta l-a acuzat că insistă “să se plaseze mai presus de lege”. Cu excepția lui Mitt Romney, toți ceilalți 52 de senatori republicani au votat împotriva acuzației de abuz de putere adusă lui Trump. Dacă ar fi fost găsit vinovat, ar fi devenit primul președinte destituit din funcție.

Citește și: Harvey Weinstein a fost arestat după ce a fost găsit vinovat de jurați

După discursul asupra Stării Uniunii, rostit marți în fața celor două camere ale Congresului american, cel de-al 45-lea președinte al Statelor Unite, Donald Trump, a fost din nou în atenția legislativului de la Washington, de această dată doar în Senat, unde a fost dat votul în încheierea procesului de destituire, inițiat de democrați. Cum era de așteptat, Senatul l-a achitat pe președinte.

Donald Trump, lovitură gra într-un proces celebru! Senatorii au votat majoritar pentru achitarea președintelui

Potrivit legislației americane, procedura se inițiază în Camera Reprezentanților şi este finalizată prin vot decisiv în Senat. După alegerile de la mijlocul mandatului, în 2018, partidul președintelui – l-am numit pe cel Republican – a pierdut majoritatea în Cameră, păstrându-o doar în Senat.

Acest fapt le-a permis democraților să declanșeze procedura de destituire, pe care au trecut-o de Camera Reprezentanților, acuzațiile fiind adoptate pe 18 decembrie. Aseară însă senatorii au votat majoritar pentru achitarea președintelui. 52 din totalul de 100 de senatori l-au declarat nevinovat la primul cap de acuzare: abuz de putere. La al doilea cap de acuzare: obstrucționarea bunei funcționări a Congresului, 53 au votat contra acuzației.

De unde diferența de un vot? Asumându-şi riscul de a fi criticat de colegi, senatorul republican Mitt Romney a votat ‘pentru’ la primul cap de acuzare. În opinia democrațiilor, Trump se făcea vinovat de abuz de putere pentru că ar fi condiționat un ajutor militar pentru Ucraina și o primire a președintelui Zelenski la Casa Albă, de reluare a anchetării lui Hunter Biden, fiul lui Joe Biden, acesta din urmă posibil contracandidat democrat la alegerile prezidențiale din toamnă, iar acuzația de obstrucționare a Congresului ar rezulta din încercările liderului de la Casa Albă de a împiedica investigarea acestui scandal.

Ca să fie adoptate, acuzațiile ar fi trebuit să fie susținute de două treimi dintre senatori, adică 67 de voturi pentru, ceea ce nu s-a întâmplat. Au urmat și reacțiile: liderul majorității republicane din Senat, Mitch McConnell, afirma că democrații au comis o eroare politică colosală prin inițierea procedurii de destituire împotriva lui Donald Trump și că în momentul de față ei sunt învinșii, iar republicanii sunt într-o poziție bună cu nouă luni înainte de alegerile prezidențiale, după cum scria AFP, potrivit RRA.