Doliu la Hollywood! Un nume greu al cinematografiei s-a stins din viață. Colegii sunt îngroziți de pierderea unui scenarist  extrem de talentat, nominalizat la premiile „Globul de Aur”. El s-a stins la vârsta de 82 de ani, potrivit publicației online variety.com.

Scenaristul Mardik Martin și-a pus amprenta pe capodopere cinematografice precum „Raging Bull” („Taurul furios”), „Mean Streets” („Crimele din Mica Italie”) sau „New York, New York”, regizate de Martin Scorsese.

Puțini știu că Martin s-a născut în Iran, într-o familie americană, și crescut în Irak. Acolo s-a dezvoltat dragostea pentru această meserie, a lucrat iniţial pentru un distribuitor de filme.

Citește și: Nicolas Cage se iubește cu o femeie mai mică cu 30 de ani, care arată ca o adolescentă de 14 ani!

Interesant este faptul că ei a decis să plece în America ca să studieze economie la Universitatea din New York. În acel context, Martin s-a transferat la departamentul de film, unde a avut ocazia să îl cunoscă pe regizorul Martin Scorsese, în 1961.

Nu a trecut mult timp până când cei doi titani au început să colaboreze, ieșind pe piață câteva pelicule timpurii, cum ar fi „It’s Not Just You, Murray” („Nu ești doar tu, Murray!”) , lansat în 1964, sau „Who’s That Knocking at My Door?” („Cine bate la uşa mea?”). De asemenea, cei doi au realizat împreună și documentarul „Italianamerican”.

Peter Biskind, un reputat istoric de film, a povestit că „cei doi tineri stăteau iarna, în frig şi zăpadă, şi scriau”.

Martin a lucrat pentru compania Chartoff-Winkler Productions şi a scris scenariul pentru filmul „Valentino”, regizat de Ken Russell, după ce s-a mutat la Hollywood.

Scenaristul a petrecut un an şi jumătate în care a cercetat activitatea şi viaţa personală a campionului de box Jake LaMotta, pentru a realiza capodopera din 1980 Raging Bull („Taurul furios”). Munca i-a fost răsplătită cu o nominalizare la Globul de Aur pentru cel mai bun scenariu.

Ca să realizeze scenariul peliculei din 1980, Martin a colaborat cu regizorul Paul Schrader, care a povestit în anul 2007, pentru publicaţia „Los Angeles Times”, că „De Niro voia să facă «Raging Bull», dar Marty nu, pentru că ura boxul şi sportul”.

Defunctul maestru a trecut în viața sa prin momente dificile, mai ales când a devenit dependent de cocaină şi a pierdut colaborări importante pentru pelicule precum „Carlito „Carlito’s Way” („Carlito”).

Mardik Martin a scris ultima dată scenariul filmului „The Cut” („Tăietura”), lansat în 2014, în regia lui Fatih Akin.

În 2008, a apărut un documentar despre viaţa lui Mardik Martin, intitulat „Mardik: Baghdad to Hollywood” („Mardik: De la Baghdad la Hollywood”), potrivit evz.ro.