Istoria are și reversul medaliei. Sau, altfel spus, un șef de stat are mai multe opțiuni atunci când e vorba de un eveniment epocal.

Așa a fost în 1969, când primii oameni, Neil Armstrong și Buzz Aldrin, au pus piciorul pe satelitul natural al Pământului.

Dacă cei doi temerari astronauți nu ar fi reușit să mai plece de pe Lună, din cauza unor defecțiuni tehnice, Casa Albă trebuia să aibă pregătit un discurs al președintelui, pliat pe această schimbare dramatică de situație.

Ca atare, arată portalul www.g4media.ro, care citează site-ul www.Space.com, președintele Richard Nixon i-a cerut consilierului său, William Safire, să pregătească un text care să fie citit de liderul american în fața națiunii, în cazul unui dezastru.

Citește și: Luna in care Dumnezeu este pe pamant! Numerolog: "Fii sigur ca succesul este al tau"

Aceeași sursă de informație arată că William Safire a dat un interviu, în 1999, în care a vorbit, între altele, și despre acest subiect.

Ce se întâmpla dacă cei doi astronauți nu ar fi reușit să plece de pe satelitul natural al Pământului?

„Dacă nu reuşeau, urma să fie abandonaţi pe Lună. Erau lăsaţi acolo să moară.

Singurele lor opţiuni erau să aştepte să moară de foame sau să se sinucidă”, a spus Safire.

NASA ar fi întrerupt comunicațiile cu astronauții, iar președintele Nixon trebuia să apară în fața națiunii și să țină varianta tristă a discursului despre prima misiune umană pe Lună.

Iată acest discurs:

„Destinul a decis ca oamenii care au mers pe Lună pentru a o explora în pace, să rămână pe Lună să se odihnească în pace.

Aceşti bărbaţi curajoşi, Neil Armstrong şi Edwin Aldrin, sunt conştienţi de faptul că nu există nicio şansă de salvare, însă ştiu de asemenea că prin sacrificiul lor aduc speranţă întregii omeniri.

Şi alţi oameni vor păşi pe urmele lăsate de cei doi astronauţi ai misiunii Apollo pe suprafaţa Lunii şi cu siguranţă ei vor reuşi să-şi găsească calea spre casă.

Însă Aldrin şi Armstrong au fost primii şi vor rămâne cei dintâi şi în inimile noastre.

Fiecare om care va privi spre Lună în nopţile ce vor veni va şti că acolo, o fărâmă dintr-o altă lume a devenit pentru totdeauna a omenirii”, așa se încheia tristul mesaj.

Din fericire, acest discurs nu a fost citit niciodată, pentru că misiunea din 1969 s-a încheiat cu bine. Dar arhivele păstrează și această înfiorătoare variantă a unui dezastru.