Războaiele politice de la București au făcut să treacă neobservat un eveniment petrecut zilele acestea la Haga, la Institutul Olandez de Relații Internaționale.

Principesa Margareta, Custodele Coroanei, a ținut un discurs pe care analiștii de la noi îl consideră fulminant.

Principesa a susținut cauza României în fața Europei. O Europă care utilizează, în opinia vorbitorului, dublul standard față de țara noastră.

Chiar dacă s-a aflat la Olandezi acasă, Principesa nu s-a sfiit să critice Olanda pentru blocarea accesului României în spațiul Schengen.

Propoziția considerată, de departe, vârful acestui discurs, așa cum subliniază jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob, într-o analiză pentru www.inpolitics.ro, este legată de momentul în care Principesa Margareta le cere occidentalilor următorul lucru : ”Încetați cu aerele de superioritate”.

Citește și:

Iată în continuare discursul Principesei Margareta. Sunt cuvinte ale unui veritabil reprezentant al României.

”Cred că, în efortul nostru de a îmbunătăți funcționarea Uniunii noastre, am devenit poate prea obsedați de proces, mai degrabă decât de viziune, așa că de multe ori uităm cât de mare este realizarea noastră.

Un continent împărțit timp de două generații de Războiul Rece este acum din nou unit.

Am făcut aceasta cu sacrificii reciproce, nu pentru că am vrut să reducem costurile la roșii sau la automobilele din țările noastre, ci pentru că am împărtășit aceeași viziune și aceleași valori. Și împărtășim și astăzi aceleași valori și opinii.
Da, avem probleme. Dar avem o creștere economică incredibilă în fosta jumătate comunistă a continentului, iar țara mea este una dintre economiile cu cea mai rapidă creștere din Europa.

Citește și:

Acest fapt nu a șters însă diferențele semnificative de bogăție între jumătățile estice și vestice ale continentului.

Au trecut trei decenii de la sfârșitul comunismului, dar probabil avem nevoie de alte trei decenii pentru a șterge pe deplin efectele nocive ale dictaturii comuniste și a proastei administrări a țării.

Pe scurt, o întreagă generație va trece înainte de a fi cu adevărat și pe deplin uniți și aproape nimeni dintre cei care erau oameni maturi când evenimentele din 1989 în țara mea l-au înlăturat pe dictatorul comunist nu va fi în viață în ziua în care diviziunea economică a estului și vestului Europei va dispărea complet.

Citește și:

Subliniez faptul că nu încerc să găsesc scuze sau să „repartizez” vina cuiva, ci doar să explic sentimentul de frustrare resimțit în multe noi state membre.

De asemenea, în Estul Europei avem perspective diferite asupra vieții sociale și a obiceiurilor.

Suntem mai religioși, mai patrioți și mai suspicioși în privința nivelului ridicat de imigrare.

S-ar putea ca unora din Occident să nu le placă aceasta. Dar a respinge sentimentele noastre ca doar „rasism și xenofobie” sau a împărți totul între „progresist” – prin care ne referim la occidentali – și „reacționar” este în mod clar contraproductiv.

De asemenea, este greșit să argumentăm că valorile noastre nu sunt valori europene; s-ar putea să nu fie la modă în unele părți ale Europei, dar sunt valori care aparțin continentului(…)

Punctul-cheie pentru toate activitățile noastre este încetarea atitudinii de superioritate față de noile state membre și evitarea amenințării acestora prin clauze de condiționalitate extinse artificial.

Diverse propuneri de utilizare a condiționalității politice în acordarea fondurilor din bugetul următor de șapte ani al Uniunii, în schimbul anumitor concesii politice, sunt nu numai ilegale în cadrul tratatelor UE existente, ci sunt, de asemenea, o garanție că vor diviza mai degrabă decât să unească Europa.

Încă din 2011, Comisia Europeană a apreciat că România a îndeplinit toate condițiile tehnice necesare pentru aderarea la Schengen.

Cu toate acestea, una după alta, au fost adăugate condiții.

Acum ni se spune în privat – de către oficiali dintr-o serie de țări, inclusiv, sunt tristă să spun, propria voastră țară – că există în țările occidentale considerente politice interne care îngreunează includerea României în Schengen.

Pot înțelege acest argument. Dar sper că și voi puteți înțelege că presiuni interne similare revin oamenilor noștri politici din partea conaționalilor mei, care nu pot accepta că trebuie să fie într-o poziție inferioară celorlalți cetățeni europeni”, a spus Principesa Margareta.