Situația pare de-a dreptul hilară. Consecințele ar putea fi dramatice. Totul e legat de alegeri. Dar mai ales de un anume aspect, tehnic.

Românii care trăiesc în străinătate au primit acum două buletine de vot, cu toți cei 14 candidați. Astfel, votul se poate exprima și pentru turul doi.

Pentru al doilea tur însă vor fi luate în considerare numai buletinele în care s-a votat pentru acel candidat care s-a calificat în faza finală a alegerilor prezidențiale.

Ca atare, șefa PSD, Viorica Dăncilă, a declarat ieri că votul din Diaspora va fi contestat, după cum anunță portalul www.magnanews.ro.

Citește și:

„Vom contesta acest lucru. Nu este un lucru normal, nu ştim cine va intra în turul doi, eu cred că trebuie dată dovadă de mai multă transparenţă şi cred că să trimiţi două buletine odată cu toţii candidaţii şi pentru turul unu şi pentru turul doi nu este un lucru bun”, a spus Dăncilă, fiind prezentă la Târgu Jiu.

Legislația în acest domeniu arată că este perfect normal să existe două buletine, unul pentru primul tur, al doilea pentru turul secund.

Buletinul cu al doilea buletin va rămâne sigulat până la al doilea tur de scrutin. Atunci va fi desigilat, pentru a se vedea opțiunea alegătorului.

Citește și:

Dacă pe acel buletin e numele unui candidat care n-a ajuns în turul doi, buletinul se anulează.

„Au fost primite şi înregistrate 2.000 de plicuri cu voturi prin corespondenţă pentru turul doi, ele vor fi desigilate abia în seara zilei de 24 noiembrie, după ora 21,00. (…)

Nu ar fi fost timp fizic ca ele să fie expediate abia după ce Curtea Constituţională ar fi validat rezultatul alegerilor şi s-ar fi stabilit lista cu cei doi candidaţi care să participe, prin urmare ele au fost trimise anticipat, buletinul de vot a avut exact acelaşi format, iar alegătorii ar fi trebuit să aştepte până la turul al doilea să-şi exprime opţiunea de vot şi să expedieze plicul abia după ce ar fi aflat care sunt cei doi candidaţi care merg mai departe”, a precizat Anamaria Revnic-Călugăriţa, purtător de cuvânt al Autorității Electorale Permanente.