Dialog incendiar între Angela Merkel și Emmanuel Macron. După mustrările primite de la șeful statului francez, Emmanuel Macron, Angela Dorothea Merkel, prima femeie cancelar din istoria Republicii Federale Germane, a reliefat importanța NATO.

Dialog incendiar între Angela Merkel și Emmanuel Macron. Prezentă la ședința plenului reunit din Parlament, Angela Merkel a menționat că ţara sa trebuie să îşi asume mai multă responsabilitate în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, inclusiv prin creşterea cheltuielilor militare.

„Menținerea NATO, astăzi, este în interesul nostru”

„Menținerea NATO, astăzi, este în interesul nostru mai mult decât a fost în timpul Războiului Rece, sau este cel puțin la fel de importantă ca în perioada Războiului Rece, după cum a afirmat ieri și ministrul de externe. În prezent, Europa nu se poate apăra de una singură, ci este dependentă de Alianța Nord-Atlantică”, a afirmat cancelarul federal.

Citește și: Atac la cancelar, situația a fost dezamorsată

„Germania trebuie să contribuie la unitatea NATO”, a mai spus Merkel, lansând astfel o critică indirectă la adresa preşedintelui francez.

Politiciana creștin-democrată a arătat că Alianța Nord-Atlantică a reprezentat un bastion al păcii și libertății, iar Germania este obligată să mulțumească în mod special “prietenilor noștri americani”.

Angela Merkel a amintit, de asemenea contribuția NATO la stabilizarea situației în Balcanii de Vest sau în Afganistan, și a subliniat necesitatea unor soluții politice în Siria și Libia. De asemenea, cancelarul apledat pentru sporirea implicării Germaniei în instruirea soldaților aliaților și a făcut trimitere la exemplul din Mali.

În acest sens, canceralur a mai menționat că nu poate refuza definitiv furnizarea de echipamente.  ea a mai spus că Turcia trebuie menținută în NATO din motive strategice, chiar dacă s-a dovedit un partener dificil.