Situația este extraordinar de gravă, iar crescătorii de animale și industria alimentară vorbesc deja de sume uriașe, ca pierderi.

Practic, Comisia Europeană a decis ca România să sisteze exportul de carne de porc în spațiul comunitar. Cauza este legată de pesta porcină.

La modul concret, mu mai puțin de 29 de județe ale țării, care se confruntă cu problema pestei porcine, au interdicție de la trimite carne de porc peste graniță.

Și nu e doar asta.

Sorin Minea, președintele Romalimenta, spune că interdicția se referă și la preparatele din carne de porc. Deci nu numai crescătorii de proci sunt afectați, ci și industria alimentară, arată portalul www.magnanews.ro.

Citește și:

„Nu este vorba numai despre exportul extra-comunitar cu carne de porc, este despre comerțul din carne de porc și cu preparate din carne de porc”, a spus Minea pentru postul Digi24.

Pierderile economice vor fi uriașe. La nivelului unui an se etimează o gaură la buget de 154 de milioane de euro.

„În buget, ceea ce reprezintă export, înseamnă circa 154 de milioane de euro pe an, deci noi vom scădea cu 154 de milioane de euro. Vom mări deficitul bugetar”, a conchis Sorin Minea.