Descoperire unică la Bârlad. La Observatorul Astronomic al Muzeului “Vasile Pârvan” Bârlad, a fost descoperită în premieră prima stea variabilă, ce va purta numele Barlad V1, în urma unor observaţii astronomice cu caracter ştiinţific realizate cu ajutorul telescopului principal
Steaua variabilă Barlad V1 a fost descoperită la începutul lunii noiembrie 2019, în urma procesării unor cadre test pentru observaţii fotometrice. Curba de lumină a fost raportată pe 4 decembrie 2019 la American Association of  Variable Star Observers (AAVSO):
Stelele variabile sunt acele stele care îşi modifică strălucirea, consecinţă a unor procese din interior. Sunt mai multe tipuri de stele variabile, Barlad V1 este de tip Delta Scuti. Steaua face parte din clasa spectrală A7V şi variază cu aproximativ 0.07 magnitudini în 98 de minute.
Descoperire unică la Bârlad. Barlad V1 este situată la o distanţă de aproximativ 4000 ani lumină în dreptul constelaţiei Perseus.
Este a doua descoperire importantă, după  Nova Roşie Luminoasă din galaxia Messier 101, ce a fost descoperită pe 10 februarie 2015, la Observatorul Astronomic din Bârlad.
Descoperirea stelelor variabile se realizează prin observaţii astronomice  cu ajutorul unor echipamente speciale şi softuri ce analizează curba de lumină. În ultimii ani, instituţia noastră a beneficiat de mai multe sponsorizări din mediul privat, în urma cărora sau achiziţionat echipamente şi accesorii necesare observaţiilor astronomice cu caracter ştiinţific şi educativ.