Aproape de Valea Uzului s-a întâmplat, zilele acestea, când un pasionat al istoriei a făcut o descoperire pe cât de uluitoare, pe atât de plină de emoție.

Bărbatul utiliza un detector de metale, pentru că în acest fel poți să îți dai seama unde sunt anumite lucruri care au rămas în pământ de pe urma celor două conflagrații mondiale.

De data asta însă nu a mai fost vorba despre bucăți de puști sau de grenade ori de alte lucruri personale. Ci despre rămășițele pământești ale unui soldat. Acestea aveau lângă ele și obiecte personale, din metal, drept pentru care au făcut ca detectorul să declanșeze alarma.

Citește și: Anunț important! Ce trebuie făcut pentru ca tensiunea creata în Orientul Mijlociu să nu mai crească?

„Am ales să mergem pe versantul de pe partea stângă, am ales un drum şi undeva la 700-800 de metri de la maşină, un kilometru chiar am zărit o cască, după o piatră.

Am luat casca, ne-am uitat după model, am zis că e românească, că e normal să fie acolo pentru că e linia frontului acolo şi am scos detectoarele.

Ne-am apucat de detecţie, după care am scos paharul de băut apă, o teacă de baionetă, baioneta, au început să apară ceva oseminte. S-a găsit muniţie, s-a găsit arma şi în acelaşi săpături s-au scos şi oseminte la iveală.

După modelul de cască şi muniţie am zis că e vorba de un soldat român”, povestește Vasile Boboc, autorul acestei descoperiri, pentru agenția Mediafax.

Imediat după acest moment a sunat la 112. a venit Poliția, pentru că așa sunt uzanțele în asemenea cazuri. Mai ales atunci când descoperi și muniție ori arme.

Mai departe, rămâne de văzut dacă soldatul căzut în acest loc va putea fi identificat, în cazul în care avea plăcuța de identificare asupra lui și aceasta a păstrat numărul inscripționat în metal.

Cât despre obiectele în sine, de uz personal, dar și după felul în care arată casca soldatului, și după baionetă, mai mult ca sigur e vorba de o descoperire care se leagă de luptele purtate în această zonă în timpul Primului Război Mondial.