Descoperire de ultimă oră! Celula care ar putea sta la baza unui tratament împotriva cancerului

Descoperire de ultimă oră!  A fost descoperita întâmplător un nou tip de celulă a sistemului imunitar care ucide cele mai multe tipuri de cancer . Descoperirea făcută de cercetătorii britanici ar putea fi o invenție istorică., relatează The Telegraph.

„Nimeni nu știa că o astfel de celulă există”, Profesorul Andrew Sewell, de la Facultatea de Medicină a Universității Cardiff, autor principal al studiului și expert în celule T. Cercetătorii au descoperit-o din întâmplare când analizau mai multe tipuri de sânge pentru a descoperi celulele imunitare care luptă cu bacteriile, potrivit  sursei citate.

Citește și: Drama lui Florin Calinescu. Povestea sa de viata pare desprinsa dintr-un film!

Această nouă celulă imunitară are un receptor care nu a mai fost depistat până acum și care acționează ca un cârlig. Astfel se lipește de majoritatea cancerelor umane, dar ignoră celulele sănătoase.

Combate o gamă largă de cancere este „extrem de neobișnuită”

În studiile de laborator s-a descoperit că celulele imunitare echipate cu acest receptor ucid cancerul pulmonar, al pielii, sângelui, colonului, sânului, oaselor, prostatei, ovarului, rinichilor și colului uterin.

Profesorul Andrew Sewell spune că descoperirea unei celule care ar putea combate o gamă largă de cancere este „extrem de neobișnuită” și că ar putea sta la baza unei terapii universale împotriva cancerului.

Întrebat dacă această descoperire înseamnă că o persoană din Țara Galilor, căreia îi aparține sângele studiat, este complet imună la cancer, Sewell a spus: „Posibil. Această celulă imunitară ar putea fi destul de rară sau s-ar putea ca mulți oameni să aibă acest receptor, dar din anumite motive, nu este activat. Dar nu știm încă.”

Până în prezent, rezultatele testelor de laborator s-au dovedit a fi încurajatoare. Cercetătorii spun că testele clinice pe oameni ar putea începe chiar din luna noiembrie a acestui an, dacă noul tratament trece de toate testele de siguranță în laborator.

„Dacă această nouă descoperire se va concretiza, va pune bazele unui tratament „universal”cu celule T, scăzând costurile extrem de ridicate asociate cu identificarea, generarea și fabricarea de celule T personalizate”, spune Profesorul Awen Gallimore, de la Centrul de Cercetare pentru Cancer al Universității Wales.