Un dermatolog celebru trage semnalul de alarma! In cazul in care obisnuiesti sa iti storci cosurile de pe fata, trebuie sa stii ca acest gest poate grabi dezvoltarea cancerului.

Motivul? Există doar 5 tipuri de leziuni pentru mai mult de 3.000 de diagnostice de boli de piele, așa că numai ochiul unui specialist dermatolog poate face diferența între un coș, o aluniță inofensivă sau un cancer de piele.

Grăbește dezvoltarea leziunii canceroase

“Stoarcerea unui coș, de exemplu care însă nu e coș, ci un carcinom bazocelular la debut grăbește dezvoltarea leziunii canceroase, ruperea permanentă a unor cojițe de pe buza care acoperă o leziune precanceroasă grăbește evoluția spre un cancer de buză, la fel cum și aplicarea a tot felul de leacuri ca rostopască, propolis, frunze de tot felul pe o așa-zisă aluniță poate traumatiza de fapt un melanom malign și sa-i grăbească dezvoltare”, ne avertizează medicul dermatolog Mihaela Leventer care diagnostichează frecvent cancere de piele.

Citește și: Drama lui Florin Calinescu. Povestea sa de viata pare desprinsa dintr-un film!

Deși pare desprins dintr-un trecut îndepărtat, există încă obiceiul legării cu ață sau cu un fir de păr a alunițelor și smulgerea lor. La fel cum există obiceiul de a comanda de pe internet diverse leacuri fanteziste, care nu fac decât să expună românii unor pericole majore. Medicii dermatologi recomandă atenție în momentul folosirii lamei de ras, a hainelor care traumatizează leziunile de pe piele și a periei de păr pe zonele cu alunițe periculoase. Însă doar doctorul poate da verdictul în privința gravității situației.

Citeste continuarea pe Doctorulzilei.