”Dementa digitala. Cum ne tulbura mintea noile tehnologii”…
”Inainte ne foloseam creierul, acum folosim smartphone-ul. Dar telefonul mobil poate sa scada IQ-ul prin simpla prezenta”.
Asta spunea, intr-un inteviu acordat TVR, prof. dr. Manfred Spitzer, psihiatru, psiholog, cercetător în neurostiinte, directorul medical al Spitalului Universitar de Psihiatrie de la Ulm, Germania.

Tehnologia digitala ne scuteste de efortul mintal, dar medicii sud coreeni au descoperit ca persoanele care petrec prea mult timp cu jocuri pe calculator sufera de depresie, de pierderi de memorie si lipsa de concentrare. Au numit acesta afectiune ”dementa digitala”.

Citește și:

Dr Spitzer recunoaste rolul telefonului ”smart” si al computerului, dar subliniaza ca acestea poate fi periculoase pentru ca provoaca dependenta. Iar cei mai vulnerabili sunt copiii. Apoi adauga, ca poate ar trebui sa fie stabilita o varsta minima de la care sa ai acces la tableta sau smartphone, cum e varsta de 18 ani pentru carnetul auto.

Dr. Spitzer sublinia ca micutii de  2-4 ani care au acces la smartphone invata mai greu sa vorbeasca. Cei cu varsta intre 7 si 9 ani ajung sa aiba probleme de atentie. De la 13 ani, sunt bombardati cu mesaje si informatii si multi dintre ei recunosc ca nu se mai pot concentra din cauza smartphone-ului.
In randul adolescentilor care folosesc telefonul mobil creste si riscul de depresie si scade empatia in relatia cu prietenii si chiar cu familia.
Acestea sunt rezultatele unor studii de specialitate realizate in Germania si Marea Britanie!

Citește și:

Dr Spitzer declara: ”ca sa folosesti  smartphone-ul, ar trebui sa fii dezvoltat din punct de vedere moral (…) Poate trebuie sa decidem daca exista o varsta de la care poti folosi smartphone-ul, cum e 18 ani la carnetul auto. E ceva rezonabil, Eu as spune ca 18 ani e o varsta buna pentru inceput. Stiu, nu traiesc pe lumea asta…”

Sambata, 22 februarie, Manfred Spitzer va fi prezent la lansarea cartii sale, ”Dementa digitala. Cum ne tulbura mintea noile tehnologii”.
Evenimentul va avea loc la Libraria Humanitas de la Cismigiu. Accesul este gratuit, pe baza unei rezervari pe Eventbook.

Citește și:

Duminica, 23 februarie, la ora 17.30, pe scena Ateneului Roman, dr Manfred Spitzer va sustine o conferinta cu tema ”Dementa digitala”.
Aceasta va fi urmata de un dialog cu Catalin Stefanescu, realizatorul emisiunii ”Garantat 100%” (căruia celebrul psihiatru i-a acordat interviul amintit mai sus).