Declaratii la evenimentul de lansare a Campaniei Naționale de Impadurire “O padure cat o țara”

Suntem preocupați pentru generațiile viitoare

Costel Alexe: /…/  “O campanie care se va finaliza cu suprafețe mult mai mari de păduri pentru țara noastră în viitorul nu foarte îndepărtat și sper ca împreună cu instituțiile statului, cu românii de bună-credință să reușim să împădurim ‘o pădure cât o țară’ şi să demonstrăm tuturor că dincolo de măsurile legislative, dincolo de măsuri administrative pe care le luăm pentru protejarea pădurii, împotriva tăierilor ilegale dăm un semnal pentru pădurea suferindă în ultimii ani, că împreună putem să plantăm îți arătăm tuturor că suntem preocupați pentru generațiile viitoare, să se bucure și ele, așa cum o facem noi astăzi, de păduri cât mai frumoase, cât mai verzi și cât mai întinse.

53 de milioane de puieți vor ajunge în 13.000 de șantiere pe întreg cuprinsul țării

Citește și: Zeita de la Montreal isi continua visul peste Ocean! 10 pentru Bart and Nadia Sports Experience

Aș vrea să informez pe toți cei de acasă care ne urmăresc că în acea în acest an 53 de milioane de puieți vor ajunge în 13.000 de șantiere pe întreg cuprinsul țării.

Avem 2.500 de păduri care vor pleca de la zero. Facem campanii de completare în 7.000 de păduri tinere. Vom face perdele forestiere pe autostrada București – Constanța. Facem prima centura verde în județul Bihor, centura municipiului Oradea.

Plantăm pe terenurile nisipoase de la Dăbuleni.

Dar, cel mai important, vrem să arătăm tuturor că solidarizarea instituțiilor statului, împreună cu sprijinul tuturor cetățenilor români va duce să avem păduri cât mai importante.

Vreau să-i mulțumesc premierului României, Ludovic Orban, pentru tot sprijinul pe care îl acordă și în această campanie și Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor pentru a rezolvat cât mai multe din problemele de mediu cu care se confruntă țara noastră. De aceea îi mulțumesc încă o dată pentru sprijin și îl rog să vă adreseze câteva cuvinte.”

Codrul e frate cu românul, zice o veche vorbă.

Ludovic Orban: “Bună ziua. Codrul e frate cu românul, zice o veche vorbă. Să arătăm că şi românul e frate cu codrul, să refacem pădurile României, peste tot unde este nevoie, peste tot unde există risc de afectare a mediului, a solului, a aerului, astfel încât să asigurăm un viitor cert pentru copiii noştri, pentru nepoţii noştri.

Îi mulţumesc preşedintelui României, Klaus Iohannis, pentru înaltul patronaj acordat acestei campanii de împădurire şi pentru preocuparea permanentă pentru problemele de mediu şi pentru susţinerea tuturor campaniilor verzi.

Vreau să spun câteva cuvinte, că nu e suficient numai noi să ne implicăm în această campanie. Prezenţa noastră aici este un semnal clar de implicare a oricărui român care are o conştiinţă şi care ţine la o ţară frumoasă, o ţară cu o pădure cât mai dezvoltată, să pună umărul la această campanie şi să contribuie pentru ca o suprafaţă cât mai mare a României să poată să devină împădurită. Domnule preşedinte.”

Klaus Iohannis: “Bună ziua tuturor! Pentru mine personal este o mare bucurie că putem să începem astăzi această campanie de replantare, o campanie amplă, care cu siguranţă va lăsa urme profunde pozitive de această dată.

Pădurile sunt aurul verde al României şi acest aur trebuie protejat şi înmulţit. Avem încă păduri care sunt foarte valoroase. Avem păduri care pot fi exploatate. Dar dacă ne uităm în jur, aici unde suntem astăzi, este ca să zicem aşa, un rest din ce pe vremuri se numea Codrii Vlăsiei, care au fost codrii care s-au întins cât puteai să vezi cu ochii.

Astăzi avem doar câteva zone mici care mai sun pădure.

Şi cred că în acest context pot să spun câteva lucruri foarte clare. Pădurea trebuie protejată. Este inadmisibil ca în secolul XXI să mai avem tăieri ilegale masive. Şi îl rog pe domnul prim-ministru și pe membrii guvernului prezenți aicea să găsească noi instrumente pentru a proteja pădurile României.

Instrumentele care au fost create și folosite pe vremea guvernelor dinainte, și cam multă vreme s-au ocupat PSD-ul de acest lucru fără succes, acele instrumente s-au dovedit a fi insuficiente și insuficient de bine aplicate, deci este nevoie de protecție.

Este nevoie, pe de altă parte, acolo unde sunt păduri care au fost gândite pentru exploatare, să se exploateze, dar atenție, în mod organizat și legal! O pădure aparte sau un set de păduri aparte sunt zonele protejate.

România se numără printre foarte puținele țări din Europa care mai are păduri virgine, care are păduri care obligatoriu trebuie păstrate, protejate! Și mai există o categorie foarte importantă de păduri, acelea pe care vom începe acuma să le plantăm.

Este nevoie de mai multă pădure!

Este nevoie de mai multă pădure în România! O să vă explic de ce spun acest lucru clar și răspicat. Avem probleme de mediu.

Ştiți foarte bine, în ultimele zile, s-a discutat foarte mult de poluarea puternică, ce se poate constata peste tot în România. Se știe că pădurile nu sunt bune doar pentru a te plimba în ele sau pentru a de lemn. Pădurile sunt foarte importante pentru a da aer curat. Pădurile curăță aerul. Pădurile contribuie la un mediu mai sănătos, mai curat.

Pe de altă parte, trebuie să fim foarte conștienți că problema climei este una cât se poate de serioasă. Încălzirea globală este un fapt, și pentru noi poate să fie un fapt foarte negativ, mai ales aici, în sudul țării, există pericolul să se formeze zone deșertice. Or asta, cu siguranță nu vrem.

Toate studiile din ultima vreme au dovedit că cea mai eficientă măsură împotriva încălzirii climatice este plantarea de păduri. Așadar, dacă vrem să fim serioși, dacă vrem să combatem încălzirea globală, atunci plantările sunt o măsură cu multe beneficii, inclusiv în această zonă prevenire a schimbărilor climatice.

Iată multiple beneficii dacă plantăm, și aici trebuie să mai spun ceva: după părerea mea, este insuficient să replantăm, să refacem pădurea în zonele unde a fost tăiată legal sau ilegal.

Asta este ce îmi doresc eu pentru România și pentru ‘aurul verde’ al României

Este nevoie să creștem semnificativ suprafața împădurită din România și această campanie este un foarte bun început și sper să fie un simbol și un imbold pentru multe autorități locale, care pot folosi terenurile care nu mai sunt folosite pentru altceva în agricultură, și sper foarte mult ca în următorii ani să ajungem să avem o extindere semnificativă a zonelor împădurite din România, deci pe de o parte protecție, eliminarea tăierilor ilegale, pe de altă parte, plantări masive de pădure. Asta este ce îmi doresc eu pentru România și pentru ‘aurul verde’ al României. Vă doresc tuturor mult succes!, sunt declaratiile oferite in cadrul evenimentului, potrivit Rador.