De teama coronavirusului, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a hotărât, duminică seara, ca zborurile către și dinspre Italia să fie suspendate.

Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne a spus că „operatorii aerieni au obligația de a comunica cetățenilor români care se vor îmbarca din Italia, China, Iran, Coreea de Sud către România, cu escală, faptul că vor intra în carantină pe teritoriul României. Și își vor asuma această responsabilitate prin completarea unei declarații pe proprie răspundere”.

Oficialii au anunțat oprirea zborurilor din și către Italia, pe toate aeroporturile din țară, începând din 9 martie și până în 23 martie.

Citește și: Bilanț îngrijorător! 110 țări sunt afectate de virusul COVID-10. Ce spune OMS?

“Cei care vin din China, Iran, Italia, Coreea de Sud prin puncte de frontieră terestre sunt obligaţi la carantină pe raza judeţului de graniţă sau izolare la domiciliu. Vor completa o declaraţie pe propria răspundere. Se va comunica cetăţenilor români că refuzul sau declararea falsă a rutei de deplasare este infracţiune şi se pedepseşte conform legii, instituindu-se şi carantina obligatorie”, a mai spus Vela.

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a explicat de ce s-a luat măsura de suspendare a zborurilor de 14 ore. „Pentru că regulamentul parlamentului european privind normele comune pentru serviciile aeriene reglementează asta. Ministerul Transporturilor notifică Comisia Europeană cu privire la această hotărâre. Zborurile vizate sunt cele cu destinaţia Roma, Torino, Bologna, Napoli, Florenţa, Pisa şi Catania. La Suceava, erau 2 zboruri pe săptămână, Cluj un zbor, Iaşi 5, Bacău 9, Otopeni 51 de zboruri pe săptămână”, a spus acesta.