Nu e nici pe departe o glumă, ci realitatea pe care o întâlnim azi în partea de vest a Ungariei.

Cursuri intensive de Limba Română au loc în mai multe localități din țara vecină.

S-a ajuns până acolo încât angajările se fac și după acest criteriu. Știi Limba Română? Da, răspunde doritorul unui job. Atunci ai obținut postul, îi răspunde patronul.

Totul are o explicație cât se poate de logică. Vorbim despre industria hotelieră din țara vecină și de faptul că stațiunile de la ei sunt invadate de români, mai ales de cei din vestul țării noastre.

Ori ca să te înțelegi cu oaspeții trebuie să le cunoști limba. Până la urmă se aplică principiul acela vechi și sănătos, ”clientul nostru, stăpânul nostru”.

Citește și: Orice responsabil protectia datelor cu caracter personal trebuie sa faca un curs gdpr

Așa cum arată portalul www.evz.ro, sunt hoteluri din Ungaria care raportează în anii din urmă o adevărată invazie de români. Unii patroni spun că 90% dintre clienții lor, pe parcursul unui an, sunt români.

„Am ajuns în situația în care 90% din turiștii străini care vin în hotelurile noastre să fie români.

Procentul este uriaș. Este firesc să ne preocupe vorbirea Limbii Române cât mai corect de către personalul nostru”, spune Tóth Gábor, director al Hunguest Hotel Erkel din orașul Gyula.

Și cum să nu te duci în Ungaria, din punctul de vedere al românilor care vor o vacanță, când aici găsești condiții bune de cazare și posibilități deosebite pentru distracție?!

La vecinii noștri există ștranduri cu ape termale, mai e și cel mai lung tobogan din Europa, care, atenție, poate fi folosit în orice anotimp.

Mai sunt și locurile, nenumărate, de cazare în jurul lacului Balaton, cu plaje superbe.

Din punctul de vedere al localnicilor, a lucra în industria hotelieră e cam unica soluție, mai ales în orașele mici, precum Gyula, cu 30.000 de locuitori.

Urbea aceasta însă știe să-și valorifice potențialul turistic. Aici e singura cetate medievală din lume construită din cărămidă arsă. Aproape de cetate e un teatru de vară plutitor.

Localnicii care doresc să învețe Limba Română au la dispoziție cursuri intensive organizate de Inspectoratul Școlar din Gyula.

Programul a fost pus în practică prin fonduri europene. Sunt grupe de câte 15 cursanți care pargurg un modul de 60 de ore de lecții.