Judecătoarea Dana Gârbovan a vorbit despre cele mai noi evenimente legate de Justiție, despre comportamentul președintelui Klaus Iohannis și despre schimbările la vârful DIICOT.

Contextul e legat de ieșirea din urmă cu câteva zile a lui Klaus Iohannis, când președintele i-a cerut șefului DIICOT să-și dea demisia. Contextul e legat atât de ancheta din Caracal, cu răpirea celor două fete, cât și de răpirea și uciderea unei fete de 11 ani din Dâmbovița.

„Președintele s-a comportat ca un șef al procurorilor, iar procurorul șef al DIICOT s-a comportat ca un subordonat al acestuia.

Citește și:

Lucrul este grav din mai multe perspective. DIICOT este singura structură la vârf de Parchet care avea un procuror-șef numit.

Ceilalți sunt numiți prin delegație, ceea ce înseamnă instabilitate. Este un precedent extrem de periculos.

Președintele l-a criticat pentru un caz concret, ceea ce înseamnă că, pe viitor, când mai sunt cazuri de impact mediatic, cu avantaje politicianiste, se va acționa la fel.

Președintele Iohannis spunea, acum un an, că va face tot ce va putea ca să apere independența justiției. Ei, o apără prin ingerințe.

Ministrul Justiției trebuia să înceapă procedura de revocare, așa e calea corectă, dacă tot se voia.

Citește și:

S-a transformat președintele într-un fel de procuror șef, șef al procurorilor. ”Eu te-am numit, eu te demit!”, ceea ce nu e așa.
Dacă sunt greșeli, sunt mijloace procedurale: Inspecția Judiciară, SIIJ, anchetă a Parchetului General.

Unde este independența procurorilor, pentru care s-au semnat petiții, s-au făcut proteste, a făcut și președintele conferință de presă?”, a conchis Dana Gârbovan, în cadrul unei declarații pe care a făcut-o la postul la Antena 3.