Dalai Lama este, de 80 de ani, liderul spiritual al budismului tibetan. Trăiește în exil din 1959 și este Laureat al Premiului Nobel pentru Pace (1989).

”Dalai Lama serbează astăzi a 80-a aniversare de când a fost instalat pe tron în calitate de șef suprem temporal și spiritual al budismului tibetan.
Biroul său a anunțat că nu va avea loc nicio comemorare a evenimentului din această zi”  precizează RADOR.

Dalai Lama se află în  Dharamsala, un oraș din nordul Indiei, aflat la poalele masivului Himalaya. Din 1960, aici se află Administrația Centrală Tibetană. Tot aici se află  Facultatea de Medicină înființată de Dalai Lama în 1961.

Citește și:

Dalai Lama („maestru a cărui înţelepciune este mare cât oceanul”) este liderul spiritual al budismului tibetan și liderul guvernului tibetan aflat în exil.
Numele său real este Tenzin Gyatso. S-a născut la 6 iulie 1935 și a devenit lider al budismului la vârsta de aproape 5 ani. Atunci s-a descoperit că este încarnarea predecesorului său, Dalai Lama al XIII-lea.
Pregătirea sa a durat 11 ani. A fost examinat de cercurile profesorale de la principalele universități monastice, iar la 16 ani și-a asumat întreaga putere temporală.

A încercat reconcilierea cu guvernul chinez, dar, în urma răscoalei care a izbucnit în Tibet în 1959, a fost nevoit să plece în exil. S-a stabilit în India, unde a fost urmat de peste 100000 de conaționali.
Dalai Lama este laureat al Premiului Nobil pentru Pace (1989).

Citește și:

Dalai Lama este considerat de către budiștii tibetani drept încarnare a lui Avalokitesvara (”Domnul care se uită în jos”). Când liderul lor spiritual moare, călugării budiști hotărăsc în ce copil se va reîncarna. Acesta devine noul Dalai Lama.